L'Índia llança una missió per estudiar el Sol dies després d'arribar a la Lluna
El país asiàtic accelera en la cursa espacial i llança una sonda a 1,5 milions de quilòmetres de la Terra per estudiar els vents solars
L'Índia prem l'accelerador en la cursa espacial i llança una missió per estudiar el Sol. Una nova fita del programa espacial indi, que arriba només deu dies després de convertir-se en el primer país a arribar al pol sud de la Lluna.
L'enlairament de la sonda Aditya-L1, que vol dir Sol en sànscrit, de l'Agència Índia d'Investigació Espacial (ISRO), ha tingut lloc aquesta matinada des del centre espacial de Sriharikota, al sud-est del país, i s'espera que estigui en funcionament durant cinc anys.
Following the historic moon landing, #ISRO successfully launched its inaugural #SolarMission, #AdityaL1, from #Sriharikota. pic.twitter.com/XVQl1Ep5Av
The Indian Express (@IndianExpress) September 2, 2023
La destinació final de la sonda és un punt situat a 1,5 milions de quilòmetres de la Terra, és a dir, a un 1% dels 150 milions de quilòmetres que separen el nostre planeta del Sol. La missió trigarà uns quatre mesos a arribar a aquesta mena de pàrquing espacial, conegut com a punt Lagrange, en què les gravetats del Sol i la Terra es compensen i els objectes tendeixen a quedar en equilibri.
Here is the brochure: https://t.co/5tC1c7MR0u
ISRO (@isro) September 1, 2023
and a few quick facts:
🔸Aditya-L1 will stay approximately 1.5 million km away from Earth, directed towards the Sun, which is about 1% of the Earth-Sun distance.
🔸The Sun is a giant sphere of gas and Aditya-L1 would study the pic.twitter.com/N9qhBzZMMW
La missió estudiarà els vents solars
L'objectiu principal de la missió és estudiar els vents solars, que poden causar pertorbacions a la Terra i provoquen les aurores boreals i les aurores australs. L'Aditya-L1 observarà les capes més externes del Sol: la fotosfera, la cromosfera i la corona.
Segons l'agència espacial índia, la missió pretén "obtenir informació que ajudi a entendre els problemes de l'escalfament coronal, l'ejecció de la massa coronal, les activitats prèvies a les flamarades solars i les seves característiques, la dinàmica del clima espacial i estudiar la propagació de les partícules i els camps en el mitjà interplanetari".
Els científics de l'ISRO asseguren que, a llarg termini, les dades de la missió podrien ajudar a entendre millor l'impacte del Sol en els patrons climàtics de la Terra.
L'Índia vol guanyar pes en l'escenari espacial mundial
El llançament d'aquesta missió, sumada a l'històric allunatge d'una sonda al pol sud de la Lluna, suposa un pas de gegant de l'Índia en la cursa espacial. En aquest sentit, el primer ministre, Narendra Modi, vol que les missions espacials índies guanyin pes en un escenari mundial dominat pels Estats Units i la Xina.
De fet, l'Índia ha privatitzat els llançaments espacials i busca obrir el sector a la inversió estrangera, ja que té com a objectiu quintuplicar la seva quota del mercat mundial en la pròxima dècada. El país també confia en l'èxit de l'agència ISRO per mostrar els seus avenços en el sector espacial.
Tot i que no s'ha fet públic el cost de la missió, els mitjans locals calculen que ronda els 45 milions d'euros.