Cristina Casol va presentar una denúncia per "assetjament per raó de gènere" el 4 de novembre passat
Cristina Casol va presentar una denúncia per "assetjament per raó de gènere" el 4 de novembre passat (ACN/Nico Tomás)

L'informe pel cas Casol que descarta assetjament acredita "masclisme arrelat" a Junts

El document no considera provat que hi hagi assetjament per raó de gènere contra la diputada de Junts, Cristina Casol, però sí que hi ha "diferències de tracte" per "motius de gènere"

RedaccióActualitzat

L'Oficina d'Igualtat del Parlament va arxivar la denúncia presentada per la diputada de Junts Cristina Casol per "assetjament per raó de gènere" i no durà a terme cap actuació. Ara bé, l'informe, avançat per "El Periódico" i al qual ha tingut accés TV3, també destaca que, "a grans trets, es pot afirmar que queda acreditat un ambient de treball on el masclisme més cultural està arrelat i on es genera una diferència de tracte i competències generals per motius de sexe/gènere en què es produeixen diverses discriminacions directes i indirectes". 

A més, afegeix, que "l'existència de dos sectors o grups estancs amb proporcions i quotes de poder diferents" genera "asimetries" i facilita, diu, "pràctiques històriques de base fortament patriarcal". L'informe també mostra la seva preocupació perquè una de les persones entrevistades, una dona, no vol que apareguin "explícitament les seves impressions lligades al seu nom" per "por a represàlies".

El document també assenyala que aquest ambient de tensió l'esmenten "totes i cadascuna de les persones entrevistades".

De fet, la comissió també lamenta, a l'informe, que la diferència de proporcions entre grups contraris dins del Grup Parlamentari de Junts i del partit "ha pogut generar un biaix en la investigació", ja que és "més fàcil i probable", reconeixen, "trobar gent que refuti les afirmacions de l'afectada i doni suport a l'acusat, que al contrari". 

Durant les testificals, expliquen, "s'han pogut deduir comentaris masclistes" per frases com "aquesta està per estrenar" o bromes sobre l'homosexualitat d'un diputat. Un altre dels comentaris que es desprèn de l'informe és que "s'infereix un ambient de treball dur, sovint poc transparent i percebut com poc democràtic" i, també, "es permet que es mantingui el tradicional biaix de gènere que perjudica amb més facilitat les dones i persones no normatives". 

Amb tot, l'informe també recorda que "és habitual en les situacions d'assetjament i generació d'entorns excloents, la subtilitat en els fets" i que això genera "un gran impacte emocional" però que alhora "és molt difícil de demostrar". "Els mecanismes informals de treball faciliten encara més les sensacions i la generació de situacions d'aïllament", conclou. 

Davant de tot això l'informe recomana espais amables, formals i imparcials de resolucions de conflictes dins del grup per evitar el malestar i les desconfiances.

Els assistents al consell nacional de Junts celebrat al Morell
Els assistents al consell nacional de Junts celebrat al Morell (ACN/ Neus Bertola/Nia Escolà)

La diputada Cristina Casol descarta dimitir i deixar l'acta. No és l'única que ha presentat denúncia per assetjament; també ho va fer la secretària de la Mesa Aurora Madaula, que està pendent de la resolució, també, d'un informe del Parlament. Totes dues són del sector afí a Laura Borràs.

En el cas d'Aurora Madaula la denúncia la va fer pública durant el ple de les dones del 24 de novembre.

El partit va elevar aquestes acusacions al comitè de garanties, que encara no ha resolt res sobre aquesta denúncia. Mentrestant, Madaula, que és diputada i secretària segona de la mesa, està de baixa mèdica.

Tant Madaula com Casol són considerades properes a la presidenta de Junts, Laura Borràs, expresidenta de la cambra, condemnada a 4 anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació per delictes vinculats a la corrupció. 

ARXIVAT A:
JuntsMasclisme Igualtat de gènere
Anar al contingut