El Consell d'Europa debatrà l'informe que demana alliberar els presos i retirar les euroordres
- TEMA:
- Consell d'Europa
Indultar o alliberar els presos independentistes, retirar les euroordres dels exiliats i reformar els delictes de sedició i rebel·lió. Aquestes són les peticions contundents que inclou l'esborrany de l'informe del Consell d'Europa sobre l'ús de la justícia que s'ha fet a Espanya contra polítics independentistes catalans.
Després d'un any i mig de treballs, el text redactat pel polític socialista letó Boris Cilevics s'ha aprovat al Comitè d'Afers Legals del Consell d'Europa (CoE, per les sigles en anglès).
L'informe es debatrà a finals de mes, entre el 21 i el 24 de juny, a l'Assemblea Parlamentària d'aquesta organització internacional que no pertany a la Unió Europea. La formen una cinquantena d'estats i promou la democràcia, l'estat de dret i els drets humans.
Qüestiona la sedició
El text demana a Espanya que "indulti o alliberi" els presos independentistes i que retiri les peticions d'extradició contra el president Carles Puigdemont i els exconsellers exiliats.
L'informe també insta Espanya a reformar els delictes de rebel·lió i sedició del Codi Penal per evitar criminalitzar "l'organització d'un referèndum il·legal" o "penes desproporcionades per transgressions no violentes" que a la pràctica han deixat sense efecte la despenalització de l'organització de referèndums, que data de l'any 2005.
El polític letó ponent de l'informe, que va fer investigació sobre el terreny, destaca que a Espanya hi ha hagut un "debat intens" sobre aquests delictes per a "protestes pacífiques" i que la Fiscalia va incorporar "interpretacions innovadores, com la noció de 'violència sense violència'" per justificar la sedició.
L'informe aprovat pel comitè reconeix que Espanya és "una democràcia viva" on "la mera expressió de visions independentistes no és motiu de persecució penal".
Afegeix, però, que diversos polítics catalans van ser processats i condemnats a penes llargues de presó per haver fet, "en exercici del seu mandat polític", declaracions de suport al "referèndum inconstitucional" de l'1 d'octubre i per "cridar a la participació en les protestes massives" entorn del referèndum.
El ponent qüestiona que els presos siguin "els autors d'un aixecament tumultuós només pel seu compte":
"Si les protestes massives com a tals són exercicis legítims del dret a la llibertat d'expressió i reunió, com diu el Tribunal Suprem, llavors esperaria que això s'apliqui també a aquells que van organitzar i van convocar aquestes protestes."
L'informe no diu explícitament que els condemnats de l'1-O siguin presos polítics, però tampoc que no ho siguin.
Referència a Quim Torra i els altres encausats pel referèndum
El text insta l'Estat que deixi de demanar als polítics catalans que reneguin de les seves opinions polítiques a canvi d'un règim penitenciari més favorable o de la possibilitat d'un indult. "No obstant això, se'ls pot exigir que es comprometin a perseguir els seus objectius polítics sense recórrer a mitjans il·legals", matisa la resolució.
A més, creu que només es pot condemnar per malversació de fons quan es puguin "quantificar les pèrdues reals" per a l'Estat.
També demana que es retirin les acusacions contra la resta de càrrecs encausats per l'1 d'Octubre, i que es deixin de sancionar "els successors dels empresonats per accions simbòliques que només expressen la seva solidaritat amb els detinguts", en clara referència al president Quim Torra.
Per acabar, demana a Espanya que engegui un diàleg "obert i constructiu" amb totes les forces polítiques de Catalunya "inclòs els que s'oposen a la independència, per enfortir la qualitat de la democràcia espanyola".
Exteriors admet les crítiques del Consell d'Europa
El govern espanyol ha reaccionat amb una controvertida nota del Ministeri d'Exteriors en què d'una banda assegura que el Consell d'Europa dona suport a la posició d'Espanya respecte als líders independentistes, però alhora considera que l'informe parteix d'una base errònia, perquè presumeix que els líders independentistes han estat condemnats pel fet d'expressar les seves idees polítiques.
Mentre que l'informe demana l'alliberament dels presos i el desistiment de les euroordres per als exiliats, Exteriors assegura que l'organisme internacional avala l'actuació espanyola perquè diu que els polítics van actuar fora de la Constitució i van cometre il·legalitats.
Tot i això, Exteriors, al final de la nota admet que el Consell d'Europa demana la llibertat per a tots ells, que les penes imposades són desproporcionades i que el conflicte és de caràcter polític.
- ARXIVAT A:
- Consell d'Europa Carles Puigdemont Oriol Junqueras Joaquim Forn Carme Forcadell Dolors Bassa Raül Romeva Jordi Turull Josep Rull Toni Comín Clara Ponsatí Jordi Sànchez Jordi Cuixart Judici procés