L'informe sobre una pacient morta per Covid a Bellvitge admet falta de respiradors
L'advocada de la família diu que no se'ls va informar sobre aquest fet i estudien posar una demanda contra l'administració
Un informe mèdic de l'Hospital de Bellvitge a què ha tingut accés el programa "Planta baixa" de TV3 reconeix que no van posar el respirador a una pacient "per falta de disponibilitat de màquines" en ple pic de la pandèmia.
La pacient, una dona de 77 anys, va ingressar el 22 de març en aquest hospital i va morir el 3 d'abril per una pneumònia bilateral derivada del coronavirus.
"La pacient no és candidata -diu l'informe- a la ventilació mecànica no invasiva (VMNI) per falta de disponibilitat de màquines a l'hospital."
De fet, els primers dies d'abril va ser quan es va produir el moment més àlgid de l'emergència sanitària a les unitats de cures intensives (UCI) dels hospitals de Catalunya, amb 1.529 llits ocupats el dia 6 d'abril.
Valoració del comitè interdisciplinar
A la pregunta de si hi va haver escassetat de material en aquell moment, l'hospital no ha volgut respondre i només ha explicat que tenen un comitè interdisciplinar que avalua amb criteris clínics quina és la millor atenció que pot rebre el pacient.
La direcció del centre diu que "desconeix per què el metge fa referència a la falta de material", quan l'informe mèdic ha de fer referència a la valoració que fa el comitè de cada cas.
La manca de respiradors ha estat un punt clau durant l'emergència de la Covid. A Espanya només hi ha dues empreses que en fabriquin i, per aquest motiu, companyies d'altres sectors, com les d'automoció, van intentar produir aquest material amb caràcter d'urgència.
Informació a la família
Tot i així, el llarg procés d'homologació i l'alta especialització requerida per fabricar-lo van endarrerir molt tota la producció.
L'advocada que porta el cas d'aquesta família, Cristina Vallejo, ha explicat que no han interposat una demanda contra l'hospital perquè consideren que és l'administració -tant la Generalitat com el Ministeri- la responsable de la manca de material.
"Creiem que la metgessa que va signar l'informe -afirma Vallejo- va fer referència a la manca de material per evitar, justament, una reclamació. Però el cert és que no es va informar la família en cap moment que hi havia aquesta falta de material. Per tant, no van poder decidir si portaven la seva mare a una altra clínica."
Vallejo ha assegurat que reclamaran danys morals per la defunció del seu parent, que són els mateixos que es poden reclamar en un cas d'accident de trànsit.
Sanitat "esquelètica"
El secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, ha assegurat que no tenen constància de casos semblants, si bé són conscients que la infradotació de la sanitat ha fet que el nombre de respiradors per cada 10.000 habitants sigui només de 9, quan a Alemanya és de 29.
"En aquests moments, -explica Puig- després de tantes retallades, tenim un sistema sanitari esquelètic i ho hem vist també en la manca de material per protegir el personal. A Catalunya han mort 9 metges i 4 infermeres. No pot ser que hi dediquin només un 4% del PIB, quan Europa hi destina el doble."
Segons la seva opinió, la injecció de diners que arribarà d'Europa s'ha de destinar prioritàriament al sistema sanitari per poder fer inversions que fan falta, com l'ampliació de l'Hospital del Mar.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut