L'ingrés mínim vital, entre els 461 i els 1.100 euros, segons el tipus de llar
La prestació beneficiarà 850.000 llars, de les quals 550.000 estan en la màxima pobresa, unes 130.000 a Catalunya
Les prestacions de l'ingrés mínim vital, IMV, que aprovarà la setmana que ve el govern espanyol, se situaran entre els 461 euros i els poc menys de 1.100 euros. La quantitat no serà fixa i constarà de complements en funció dels membres de la família.
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Immigració, José Luis Escrivá, ha explicat en una entrevista que publica aquest diumenge a "El Periodico", que a partir dels 461 euros que es pagarà per una llar formada per un adult, "s'aplicaran una sèrie de coeficients multiplicadors" que tindran en compte el tipus de família i els menors a càrrec, amb un complement per als habitatges monoparentals, en els quals un 80% són dones.
Segons Escrivá, el govern vol actuar sobretot en les famílies que es troben en una pobresa extrema.
"Volem operar sobretot a les llars amb un ingrés per unitat de consum inferior a uns 230 euros al mes. Es correspon amb el 20% més pobre de la societat espanyola. Allà hi ha unes 600.000 llars, segons les nostres estimacions. Pensem que amb l'IMV traiem fora de la pobresa extrema el 75% d'aquestes llars i les portem a nivells que, en alguns casos, continuaran sent de pobresa, però ja no tan aguda."
En total, les estimacions apunten que l'ingrés arribarà a 850.000 famílies, de les quals es calcula que 550.000 estan en una situació econòmica més extrema. En aquest sentit, el ministre ha anunciat que el mes de juny ja entraran d'ofici - es a dir sense haver-ho de sol·licitar- 100.000 llars, les més precàries. En total l'IMV beneficiarà, segons els ministre, 2,3 milions de persones.
La prestació, segons el ministre, costarà entre 3.000 i 3.500 milions d'euros anuals.
Qui s'hi pot acollir
A banda de les llars a les quals es concedirà la prestació d'ofici, la resta hauran de fer una sol·licitud. El govern fixarà 14 tipologies de casos segons les quals es sol·licitants es podran acollir a la renda, a més d'acreditar que el patrimoni no superi el llindar determinat per a cada tipus de llar.
D'aquesta manera, el ministre calcula la prestació mínima que pot cobrar un sol adult que s'equipara a la prestació social no contributiva de la Seguretat Social.
"La renda d'arrencada per a un sol adult serà l'equivalent a la prestació no contributiva de la Seguretat Social, que en l'actualitat és de 395,60 euros per 14 pagues. Però el nou ingrés es distribuirà en 12 pagues, amb la qual cosa el nivell inferior de l'ingrés mínim vital que es garantirà serà de 461 euros per al cas d'una llar formada per un adult."
Segons Escrivá, la novetat d'aquesta prestació és que "no és d'una quantitat fixa" sinó que "és un complement fins a arribar al mínim que correspongui".
A partir d'aquí, s'aplicaran els coeficients multiplicadors en funció del tipus de llar, els fills menors i altres complements que poden arribar al voltant del salari mínim interprofessional.
"En els casos més greus, l'ingrés garantit en tot cas estarà per sota del salari mínim interprofessional, que ara és de 950 euros per 14 pagues (1.108 euros si es reparteix en 12 pagues). La garantia de l'IMV se situarà així entre 461 i una mica menys de 1.100 euros al mes."
El ministre confia que la prestació, amb 12 mensualitats, es podrà començar a abonar al mes de juny.
Compatible amb prestacions autonòmiques
Pel que fa a la convivència amb altes prestacions similars que actualment ja tenen les autonomies, Escrivá ha assenyalat que seran "complementàries i subsidiàries" a l'ingrés mínim vital.
"Les autonomies hauran de redefinir les seves prestacions, tenint en compte que ara hi haurà un mínim garantit. Cada comunitat, amb els seus criteris, decidirà on es complementa o si se centra en un col·lectiu que no quedi cobert per l'IMV."
L'IMV a Catalunya permetrà ampliar cobertures
A Catalunya, la renda beneficiarà 127.000 llars i suposa una nòmina mensual de 31 milions d'euros. Des de la Generalitat, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha dit que amb la nova prestació s'obre la porta a ampliar cobertures.
"Si el disseny de l'ingrés mínim vital està al voltant de les suggerències que hem fet en les converses prèvies, a nosaltres ens ha de permetre també fer unes passes endavant entorn de la renda garantida i el que crec que hauria de ser l'interès conjunt del govern de l'Estat i de la Generalitat, que és ampliar la capacitat de cobertura per tots dos costats."
Escrivá també destaca que l'IMV tindrà beneficiaris d'origen estranger en un "percentatge significatiu", sempre que acrediti la residència legal i efectiva durant almenys un any. En el cas dels joves temporers sense permís que estan treballant en plena pandèmia se'ls prorrogarà els permisos un any.
Prestació de trànsit i segell social
L'IMV és una prestació temporal, segons ha manifestat el ministre, ja que també està condicionada a la recerca de feina o de millors condicions laborals, i durant un procés d'inclusió.
"Aquesta és una prestació per transitar cap a una situació millor en la societat. Hi ha una part de condicionalitat que té a veure amb la recerca d'ocupació, però sabem que hi ha una part significativa d'aquestes llars els titulars de les quals no són utilitzables immediatament, i per això preferim parlar d'itineraris d'inclusió, que es definiran a partir de convenis amb autonomies i ajuntaments."
El ministre ha anunciat la creació d'un segell social per implicar el tercer sector en l'obligació d'acceptar els itineraris laborals o d'inclusió.
"Serà una manera d'implicar el sector privat. Les empreses que ajudin a trobar feina o amb descomptes a persones identificades com a vulnerables a través de la targeta social digital podran obtenir aquest segell."
Sobre la prestació extraordinària per cessament d'activitat dels autònoms que acaba a finals de maig, el ministre ha anunciat que, com s'ha fet amb els ERTO, es diran els sectors que podran mantenir un tracte especial". Pel que fa a les pensions, Escrivá no veu "cap raó" per pensar que patiran una retallada.
Finalment, Escrivá assegura que no ha tingut cap desavinença amb el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, sobre la posada en marxa de l'IMV. Però sobre la taxa Covid proposada pel mateix Iglesias per gravar les grans fortunes, ha dit que "els exercicis demostren que la capacitat recaptatòria és bastant reduïda".
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Pobresa