L'inici de curs d'un institut de 1.500 alumnes que no pot reduir els grups per la Covid
- TEMA:
- Educació
L'institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona ha afrontat un inici de curs especialment complicat a causa de les mesures que obliga a prendre la pàndèmia de la Covid. Amb 175 anys d'història, aquest és un dels institut més grans de Catalunya, amb prop de 1.500 alumnes d'ESO i batxillerat, on la logística que s'ha hagut de planificar és gairebé impossible.
El pla d'organització del centre admet que "la complexitat del centre quant a magnitud d'espais, d'alumnes i nivells educatius dificulta molt i molt la presa de solucions fàcils".
Aquest institut no ha pogut reduïr les ràtios i concentra esforços en "aconseguir el màxim d'estabilitat dels grups classe mantenint l'estructura pedagògica del grups i subgrups".
Primer dia de curs
Aquest centre és l'únic a Catalunya amb 27 grups d'ESO ( un més que l'any passat) i 18 de batxillerat. Aquest matí, han començat els grups d'ESO de manera esglaonada: Des de 2/4 de 10, amb 3/4 d'hora de diferència, de quart a primer curs. L'acollida s'ha fet al pati, per grups -entre 6 i 8 per curs-, respectant les distàncies de seguretat i amb mascareta obliogatòria, abans d'accedir a les aules.
Per evitar les aglomeracions a l'entrada de l'Institut i per a la circulació interna de l'edifici, s'ha establert una senyalització per colors.
Demà dimarts, a partir de les 9 ho faran de forma esglaonada els alumnes de batxillerat, mentre que els de l'ESO hauran entrat a les 8 del matí amb 10 minuts de diferència, entre els de primer i segon i els de tercer i quart. Dimecres s'afegiran els de batxillerat, que entraran a les 9 del matí, i els nocturs, a les 4 de la tarda.
Dificultat per reduir grups
Segons l'Institut, 15 dels grups d'ESO tenen una ràtio superior a 30 alumnes. Per les característiques del Projecte Educatiu del Centre, un pla d'estudis amb diverses llengues, i el Projecte de Direcció, per garantir l'inclusivitat, no sempre s'han pogut organitzar grups més petits.
En aquest centre la majoria de grups són d'entre 20 i 26 alumnes, amb algunes excepcions de menys de 14 o de més de 30. A batxillerat, no s'ha pogut reduir cap grup i són de 29 a 35 alumnes, tret de classes optatives que poden ser d'entre 8 a 25.
Espais i professors
En el pla organitzatiu que aquest institut ha fet arribar a alumnes i famílies, entre les dificultats logístiques del centre hi ha la gestió dels espais i el nombre de professorat.
Al·leguen que malgrat haver demanat la instal·lació de barracons i més professorat, amb les eines extraordinàries donades pel Departament d'Educació, en aquests moments la utilització de l'espai del centre és del 99%. El centre té 6 plantes, 72 aules i espais docents específics amb 4 escales d'accés, per les quals s'ha de gestionar de forma segura entrades i sortides i mobilitat entre les aules.
Classes a l'exterior
Conscients que no es poden assolir totes les mesures recomanades, el centre opta "per aconseguir el màxim d'estabilitat dels grups classe mantenint l'estructura pedagògica de grups i subgrups". De la mateixa manera que es prioritzen les mesures de prevenció i higiene (mascaretes i gel hidroalcohòlic), la neteja i ventilació dels espais, aixi com del material d'ús comú, i les distàncies dintre del centre, també s'afavoreix les classes a l'exterior.
A més dels 3 espais a l'aire lliure que hi ha al centre, i que s'han de fer compatibles amb les classes d'educacio física, la direcció de l'institut ha demanat a l'Ajuntament de Tarragona poder utilitzar la plaça Orléans, el parc Sant Rafael i el marge esquerre del riu Francolí com a espais lectius.
- ARXIVAT A:
- Educació Salut Coronavirus