La soledat no desitjada és un dels temes que més angoixa als joves i adolescents (Pixabay/Luisella Planeta Leoni)

L'inici de curs porta més urgències de salut mental a l'hospital Sant Joan de Déu

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, la Generalitat anuncia 80 milions més al pressupost de salut mental i addiccions

Actualitzat

Els professionals de la salut mental alerten que, després de la treva de l'estiu, la situació d'ara s'assembla més a la del començament de la pandèmia, que ha empitjorat la salut mental de molts joves.

Segons les dades del Departament de Salut, en el cas dels adolescents, els trastorns alimentaris han augmentat un 25% el 2020, comparat amb un any enrere, i les temptatives de suïcidi han pujat un 27%.

A l'hospital Sant Joan de Déu, aquest estiu han vist que "quan el confinament es va relaxar, la pressió va disminuir", segons ha explicat al 324 la cap de l'Àrea de Salut Mental, Montserrat Dolz, però també ha advertit que "les xifres es tornen a aixecar amb l'inici de l'escolarització i torna l'estrès que ens vam trobar a l'inici de la pandèmia".

Montserat Dolz ha citat l'augment de trastorns alimentaris en les persones que tenen predisposició a tenir una relació complexa amb el menjar i que tenen més consultes per actes relacionats amb la temptativa de suïcidi.

Amb més demanda, els professionals demanen més recursos per poder detectar i fer un bon seguiment de joves i adolescents.

"Un noi pot estar malament, en crisi, i si s'ha d'esperar, es poden perpetuar molts símptomes i costa més la recuperació", alerta la psicòloga María José Muñoz, del complex assistencial en Salut Mental Benito Menni de Sant Boi de Llobregat.

En aquest centre tenen l'única unitat pública de subaguts que hi ha a l'estat espanyol. Els pacients amb patologies més greus s'hi poden estar un màxim de 75 dies, treballen amb llista d'espera i no poden donar resposta correctament a tota la demanda que tenen.


Portes obertes a l'atenció psiquiàtrica

Davant l'augment de casos, cada vegada hi ha més hospitals que aposten pel model de portes obertes en l'atenció psiquiàtrica. L'objectiu és humanitzar el tracte que reben els pacients amb patologies de salut mental.

L'Hospital Germans Trias és el primer centre sanitari no especialitzat de Catalunya que aplica aquest model. Ho fa dues hores al dia, amb un resultat d'èxit entre pacients, com el Joan Xavier, que fa poques setmanes que ha sortit de la unitat.

Aquí ens explica la seva experiència:


 

80 milions

El Departament de Salut incrementarà en 80 milions d'euros el pressupost destinat a la salut mental i les addiccions, amb més atenció domiciliària quan la situació ho demani.

"L'atenció primaria o l'hospitalària va a domicili i la salut mental també ho ha de fer", ha dit el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha explicat que hi haurà deu "equips multidisciplinaris d'atenció domiciliària per atendre els casos més complexos". Aquest trimestre s'afegiran dos equips nous als vuit que ja hi ha.

L'anunci l'ha fet coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental i davant de l'augment de casos arran de la pandèmia.
 

La inversió anunciada per Salut suposa un augment del 17,5% del pressupost de salut mental, que l'any 2020 va ser de poc més de 457 milions d'euros.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Covid-19Salut Mental
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut