La plataforma del projecte Castor, amb la costa del Montsià al fons
La plataforma del projecte Castor, amb la costa del Montsià al fons (ACN/Jordi Marsal )

L'inici del final d'un projecte fallit: les incògnites del desmantellament definitiu del Castor

L'Ajuntament d'Alcanar i la Plataforma del Sénia denuncien falta d'informació del procés per segellar els pous del dipòsit submarí de gas Castor

Actualitzat

A la costa de Tarragona hi ha des d'aquest diumenge una gran plataforma procedent de Dinamarca. Serà l'encarregada de segellar definitivament els pous del magatzem submarí de gas Castor, al límit entre Catalunya i el País Valencià.

Serà l'inici de l'esperat procés de desmantellament d'un projecte fallit, que es va aturar la tardor del 2013, quan encara es trobava en fase de proves, en provocar centenars de petits terratrèmols a la zona.

La plataforma danesa autoelevable s'instal·larà al costat de la infraestructura marina del Castor i començarà el procés de retirada de canonades i de segellament definitiu amb ciment dels tretze pous que comuniquen amb la cavitat submarina on hi havia un antic jaciment de petroli i s'hi havia d'emmagatzemar gas natural.

La plataforma danesa que ha de segellar el Castor, davant la costa de Tarragona
La plataforma danesa que ha de segellar el Castor, davant la costa de Tarragona (3Cat)

Com es viu a Alcanar i la Sénia

L'Ajuntament d'Alcanar i la Plataforma del Sénia han denunciat que no se'ls ha informat del procés de desmantellament i adverteixen que el seguiran de prop.

"Estarem amatents fiscalitzant tot este procés de desmantellament. Hem demanat informació detallada de totes les possibles conseqüències que hi puga haver en l'àmbit mediambiental i de seguretat ciutadana", diu l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig.

Els preocupa que s'hagi previst la utilització d'explosius per segellar els pous i que s'hagi detectat la presència d'hidrocarburs a les canonades que s'han d'enretirar.

Roig ha qualificat de deslleialtat institucional i de falta de respecte a la ciutadania que s'hagin hagut d'assabentar per la premsa que el segellament començaria el mes vinent.  

Vuit mesos per clausurar els pous

Els treballs per segellar els pous s'allargaran fins a finals d'any. Costaran 76 milions d'euros i precediran la fase de desmuntatge de la plataforma marina Castor, de la planta terrestre de tractament de gas i de les canonades que les comuniquen, una reclamació constant dels veïns.

La ministra de Transició Ecològica, Sara Aagesen, va informar el Senat que "Enagás avança en la contractació de totes i cadascuna de les especialitzacions necessàries per dur a terme aquest desmantellament. Una vegada abandonats i segellats els pous es procedirà a la segona fase, el desmantellament de les infraestructures tant terrestres com marines".

La plataforma d'operacions que segellarà els pous submarins del Castor
La plataforma d'operacions que segellarà els pous submarins del Castor (ACN/Ariadna Escoda)

També va dir que s'avaluarà quins equips poden ser reutilitzats i venuts per reduir les pèrdues d'aquest projecte.


Taps provisionals des del 2016

El magatzem submarí està en hibernació des del 2016, quan es van col·locar uns taps provisionals als pous. Aquells taps havien de tenir una vida útil de quatre anys, però la substitució pel sistema de segellament definitiu s'ha anat endarrerint.

Segons l'empresa gasista Enagás, participada per l'Estat i encarregada del manteniment de la plataforma i del projecte de desmantellament, en tot moment s'ha monitorat l'estabilitat del segell provisional. De fet, el manteniment i monitoratge de les instal·lacions té un cost anual d'uns nou milions d'euros.

Cristina Reverté, portaveu de la Plataforma del Sénia, considera que "hauria de ser un motiu de satisfacció que comencés el desmantellament però és una satisfacció amarga, perquè parlem d'un projecte que ha costat molts milions d'euros, carregats a les butxaques dels ciutadans".

L'empresa promotora del magatzem, Escal UGS, amb participació majoritària d'ACS, va cobrar 1.350 milions d'euros d'indemnització malgrat que va entregar unes infraestructures que no servien per a res.

La Plataforma calcula que si s'hi sumen també els interessos dels préstecs per finançar aquest pagament, el cost del gas que s'hi va injectar, totes les despeses de manteniment i el projecte de desmantellament, la factura total del Castor podria arribar als 4.000 milions d'euros.

ARXIVAT A:
EnergiaPaís Valencià
Anar al contingut