L'insòlit rescat de tres pollets de falcó pelegrí abandonats que busquen una mare adoptiva

El pare va deixar la mare per una altra femella, i ella no es va veure amb cor de seguir covant els ous
Enllaç a altres textos de l'autor

Cori Calero

Periodista de TV3 especialitzada en crisi climàtica

@CoriCalero
Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Primavera és sinònim d'activitat de cria frenètica per a moltes espècies, també, per a les 8 parelles de falcons pelegrins que habiten els edificis més alts de la ciutat de Barcelona.

Però enguany, l'època de reproducció ha estat protagonitzada per una insòlita història digna de la millor novel·la d'amors i desamors. La parella que té el niu a la part més altra del telefèric de Jaume I ha abandonat els ous un cop postos.


Els animals salvatges amb històries dignes d'un serial

El motiu que la femella deixés de covar-los és que el mascle l'ha deixat per una altra femella. I ella no s'ha vist amb cor de tirar endavant la posta i la cria tota sola. Potser és molt agosarat atribuir-li una depressió, tot i que són diversos els estudis que asseguren que la fauna pateix, com nosaltres, aquest trastorn. "Potser sí, i gelosia també. Tot i que ella no ens ho dirà mai", diu amb certa jocositat Sergi Garcia, ambientòleg de l'entitat Galanthus Natura, responsable del projecte del falcó pelegrí a Barcelona.

Per acabar de reblar el clau, el mascle l'ha deixat per la veïna del davant, la falcona que habita el niu d'un dels edificis més alts del Port de Barcelona, el de l'empresa de cereals Ergransa. "Hi ha dos nius molt propers, un a l'edifici de 50 metres d'alt d'Ergransa, i l'altre al telefèric de Jaume I" explica Sergi Garcia. "El mascle del niu d'Ergransa va morir i el mascle del niu del telefèric s'ha quedat amb les dues femelles".

Els tres pollets abandonats pels pares (3Cat)


Rescat d'emergència en una operació científica insòlita

L'embolic s'acaba d'entortolligar encara més quan aquest mascle que està amb dues femelles a la vegada decideix triar a la de l'edifici d'Ergransa, per motius que es desconeixen, i deixar abandonada la de l'edifici del telefèric. I ho fa un cop les dues fan la posta. Així que els experts de Galanthus han d'actuar d'emergència, perquè els ous sense covar estan destinats a morir.

I decideixen tirar endavant una operació de rescat insòlita. Pugen a agafar els ous abandonats al niu del telefèric i els porten a un criador de rapinyaires amb molta experiència perquè intenti covar-los ell en una incubadora. Es diu Dani Cruz i és falconer i criador de l'empresa BcnFalcons.

Els ha atès dia i nit intentant tenir la mateixa cura que hagués tingut la seva mare. En coneix tots els detalls, el que és molt important, perquè només una errada en, per exemple, la temperatura de la incubadora, pot tirar tota la feina en orris.

"Suposa moltíssima dedicació. Necessiten un temps de calor, de fred, perquè entri oxígen a l'ou. Després quan ja piquen necessiten humitat..." 

Els tres pollets abandonats - Isabel, Inés i Santi-, ben alimentats (3Cat)

Tantíssima atenció va donar els seus fruits: "Han nascut molt forts", ens diu visiblement reconfortat en Dani. I és que després de tantes hores amb ells, evidentment, els ha agafat una estima. Tanta, que els ha batejat, fins i tot. Isabel, Inés i Santi han arribat als 10 dies gràcies a la seva dedicació absoluta.

"Ells em consideren la seva mare i pensen que jo sóc de la seva espècie. Però de seguida que entrin en contacte amb la seva nova mare adoptiva s'oblidaran ràpid de mi. La natura és així". 

És que avui els venen a recollir els biòlegs de Galanthus que els portaran amb una família adoptiva. Així que, després de donar-los menjar i canviar-los el bolquer per darrera vegada, ha arribat el moment d'acomiadar-se d'ells. 

Els seus nous pares seran precisament la parella que viu a l'edifici del port, el seu pare biològic, que els va abandonar a ells i a la seva mare per anar-se'n amb la que serà la seva madrastra. Aquesta parella només ha post ous que no són fèrtils, i per tant no hi naixeria cap pollet. "No sabem per què", diu en Sergi, "però aquesta femella pon ous que no són fèrtils." I el que és més estrany, per què ha triat quedar-se precisament amb la femella que pon ous infèrtils?

El niu és al capdamunt de l'edifici de 50 metres del Port de Barcelona (Cori Calero)

Acceptarà la mare adoptiva als pollets?

Així que els biòlegs han de pujar fins al niu, situat al capdamunt de l'edifici de més de 50 metres d'alt, i canviar els ous infèrtils pels tres pollets, mentre la parella vola al seu voltant foragitant-los.

Hi puja Xavi Vicient, biòleg i també escalador, que es lliga amb un arnès al fil de l'edifici on està situada la caixa niu. Agafa els 5 ous que hi té la parella perquè els analitzin els agents rurals i provar així d'esbrinar-ne el motiu de la infertilitat. I els substitueix pels tres pollets. Però hi deixa també les tres closques obertes per donar-li més veracitat a la trampa. La martingala està preparada. 

I arriba el moment més delicat de l'operació: que la parella accepti els pollets. Si no ho fes, moririen. 

"El moment acceptació és el mes important i crític" 

Quan la femella arriba i veu que els 5 ous s'han convertit en 3 pollets, en un pim-pam, és una sorpresa per a ella.  Però el més inversemblant és que no tenen la mida exacta que haurien de tenir, ja que tenen més d'una setmana.

Dins del niu, Galanthus hi té instal·lada una càmera que segueix segon a segon tot el que hi passa.

Des del seu mòbil, en Sergi segueix tota l'operació en directe. El moment en què entra la femella al niu per primera vegada és molt tens. A la seva pantalla veiem com la femella arriba al niu i es troba el truc d'il·lusionisme. Durant uns instants vacil·la estranyada i no entén què ha passat. Es mou al voltant dels pollets arraulits, mira cap a fora, torna cap als pollets... passen uns quants minuts d'incertesa. "Fins i tot els podria matar si els rebutja", diu en Sergi, angoixat. Però al final, la nova mare adoptiva els acull i s'hi posa a sobre per donar-los escalfor. Clarament alegre, en Sergi etziba:

"És una fita molt important per la conservació, especialment del falcó urbà".

La càmera situada al niu capta la troballa de la mare adoptiva (3Cat)

Al cap d'unes hores, pare i mare adoptiva els alimenten plegats, un signe que Isabel, Inés i Santi segurament se'n sortiran.

En Xavi també respira més tranquil. "A partir d'ara la parella els alimentarà. Perquè per a ells són els seus pollets."

"No s'imaginen que no són els que estaven dins dels seus ous"


Reintroducció del falcó pelegrí

Galanthus va iniciar el projecte de reintroducció del falcó pelegrí a Barcelona fa més de 20 anys. L'animal més ràpid del món ja vivia a Barcelona de manera natural, però es va extingir a mitjans del segle passat.

Enguany, a Barcelona, hi han nascut 15 polls de 5 parelles. A partir de l'any 2003, els falcons reintroduïts van començar a criar de manera natural. I els pollets que neixen, sovint, es queden a prop de la ciutat i acaben substituint les parelles actuals quan moren. Però també n'hi ha que marxen lluny i que estan fent que l'espècie tingui un millor estat de conservació arreu de Catalunya.

Aquesta història és una mostra del gran esforç que aquests experts estan fent des de fa anys per ajudar l'espècie. I, en aquest cas, és una història amb final feliç per als tres pollets i els seus pares adoptius. 

Però què passa amb la femella abandonada? L'equip de biòlegs espera que més aviat que tard arribi un altre mascle al territori i ella l'accepti per formar una parella estable. Però aquesta serà una altra història.

I al final, la mare adoptiva alimentant els pollets (3Cat)
ARXIVAT A:
Medi ambient Biodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut