L'Institut Guttmann aplica la tècnica que ha permès caminar a 3 pacients paraplègics
Treballa directament amb un dels autors de l'estudi i d'aquí pocs mesos esperen engegar una investigació semblant amb 40 pacients
A l'Institut Guttmann proven un nou aparell que pot servir per aconseguir que un pacient amb lesió medul·lar acabi tenint mobilitat en una part del cos on l'havia perdut.
És el mateix model d'investigació que s'ha aplicat als Estats Units perquè tres persones paraplègiques recuperin parcialment la capacitat de caminar. Si allà s'ha fet amb implants d'elèctrodes, aquí es vol fer amb estimulació no invasiva, és a dir, col·locant els elèctrodes per sobre de la pell.
Joan Vidal és el director docent de l'Institut Guttmann
"La possibiltat de canviar una miqueta l'evolució de canviar aquest tipus de lesió ens obre una esperança important; en quins pacients funcionara encara no ho sabem, per què funciona tampoc ho sabem, per això la necessitat d'engegar una investigacio que ens permeti comparar resultat amb animals i poder-los traslladar amb persones."
Els estudis amb animals es faran a la Universitat Autònoma, i a l'Institut Guttmann es treballarà amb pacients, combinant els elèctrodes amb una intensa i llarga rehabilitació.
En aquest assaig clínic que prepara l'institut Guttmann s'estudiarà la resposta de 40 persones amb lesió medul·lar traumàtica, amb diferents nivells de lesió, per veure més bé quins són els resultats i quin és el perfil de pacient que respon més positivament a aquest tipus d'estimulació amb elèctrodes.
"Existeix un grup de neurones, per sota del nivell de lesió, a la zona, toracolumbar, que si nosaltres les estimulem aconsegueixen moviment, i aconsegueixen modular aquest moviment."
El projecte, que compta amb finançament de la Marató de TV3 i de la Unió Europea, està pendent de la firma de l'Agència Espanyola del Medicament, i preveu començar les proves a finals d'any.
- ARXIVAT A:
- SalutCiènciaTecnologia