Façana de l'edifici del Banc d'Espanya, a Madrid (Europa Press)

L'interès de les lletres del Tresor torna a pujar i bat rècords

Continua pujant la rendibilitat de les lletres del Tresor: en la subhasta feta aquest dimarts, els títols a nou mesos han tocat màxims dels últims deu anys
Jordi Martínez Pallejà Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

El Tresor espanyol s'ha acostumat a haver d'apujar els tipus del seu deute per atreure inversors.

Aquest dimarts ha adjudicat lletres a nou mesos amb un interès per sobre del 3,8%, una cota que no es veia des del 2013.

Cada cop més particulars en el mercat

La demanda dels inversors ha més que doblat l'oferta del Tresor públic. I molts d'aquests inversors són particulars, un fet que s'ha convertit en tendència creixent des que el Banc Central Europeu va començar a apujar els tipus d'interès el juliol del 2022. També hi té molt a veure que la majoria dels grans bancs encara ofereixen dipòsits amb tipus baixos.

Segons dades del Banc d'Espanya, els petits inversors tenen un 26% de les lletres emeses per Espanya i només els superen els no residents amb un 30%. Aquesta part del pastís, el 26%, semblava impossible si ens remuntem a l'estiu del 2022. Aleshores, les lletres en mans dels particulars suposaven només un inapreciable 0,02% d'aquest mercat. El seu atractiu era nul.

Aquest dimarts el Tresor també ha subhastat lletres a tres mesos. En aquest cas també ha tocat nivells rècord des dels últims 12 anys. Aquestes lletres tenen un rendiment de gairebé el 3,6%.

Monedes i bitllets d'euro (ACN)

La renda fixa, de nou refugi

Els tipus de les emissions de deute públic creixen a tot arreu, alimentats pels tipus d'interès alts i ara per la incertesa que està generant la guerra Israel-Hamas. El seu impacte en el petroli en primera instància s'està notant. El barril voreja els 90 dòlars i això amenaça l'activitat. Molts inversors prefereixen defugir el risc i concentrar la seva mirada en el deute públic, més segur i cada cop més profitós.

A Europa les rendibilitats continuen pressionades a l'alça, sobretot a països com Itàlia i França, i als Estats Units, encara més. Allà, el bo a un any rendeix fregant el 5,5% i el de deu anys al 4,85%, màxims des del 2007.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut