Alerten que el canvi climàtic descongela virus antics i acosta virus animals als humans

L'investigador Juan Fueyo afirma al "FAQS" que el coronavirus "és un virus salvatge que mai no ha estat manipulat"
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Una de les conseqüències més mortíferes del canvi climàtic molt probablement serà l'aparició de més pandèmies víriques en el futur.

Ho afirma el neurooncòleg Juan Fueyo, que fa dècades que treballa a Houston, als Estats Units, buscant virus que siguin capaços d'atacar els tumors cerebrals.

Entrevistat aquest dissabte al programa "FAQS", de TV3, Fueyo ha dit que hi ha diversos motius que fan que el canvi climàtic faciliti que virus patògens ataquin l'espècie humana.


 

Virus congelats

D'una banda, l'escalfament global farà que virus antics que ara estan congelats a llocs com Sibèria es reactivin. Fueyo ha posat com a exemple el virus de la verola:

"Hi ha cadàvers amb virus de la verola a Sibèria, i ara mateix no ens estem vacunant contra la verola, que pot produir una pandèmia que seria milions de vegades més potent que el coronavirus, per començar atacant sobretot els nens."

En aquest sentit, l'investigador ha explicat que el virus de la grip espanyola de 1918, que va matar més de 50 milions de persones, el van trobar 30 anys després en cadàvers congelats a Alaska.

Fueyo també afirma que la pujada d'un grau en la temperatura mitjana mundial farà que malalties transmeses per mosquits, com el dengue o la febre groga, arribin a llocs on no n'hi ha.

El neurooncòleg Juan Fueyo, aquest dissabte entrevistat al programa "FAQS", de TV3


Virus d'animals salvatges

L'investigador també ha recordat que el 70% de les epidèmies recents les ha causat la desforestació, que acosta els virus d'animals salvatges als humans.

En aquest sentit ha dit que l'actual pandèmia és la constatació que "un home que s'infecti per un virus d'un animal salvatge a Tailàndia és un perill per als veïns de l'Eixample".

Això l'ha portat a afirmar amb rotunditat que "el canvi climàtic i les pandèmies ens aboquen a una situació preapocalíptica en 10 o 20 anys" si no s'aconsegueix frenar l'escalfament global.

"És un virus salvatge"

Fueyo, que acaba de publicar el llibre "Viral, la història de l'eterna lluita de la humanitat contra els virus", ha aprofitat per assegurar que el coronavirus SARS-CoV-2 no és un producte de laboratori:

"El que cal dir és que aquest virus no ha estat mai manipulat per l'home, és un virus salvatge, això s'ha comprovat seqüenciant l'ARN del virus en molts laboratoris."

De tota manera, ha explicat que, fins que no es va seqüenciar el seu genoma, la científica de Wuhan que liderava la investigació sobre els coronavirus no va poder dormir durant una setmana perquè ella mateixa es pensava que el virus havia sortit del seu laboratori.

També que està clar que és un virus de ratpenat, però encara no se sap com ha arribat a l'espècie humana.

Segons Fueyo, els ratpenats són els mamífers més abundants, i la seva capacitat de volar facilita que siguin portadors de molts virus que a ells no els produeixen malalties.

 


Virus que ataquen el càncer

Sobre la seva recerca, ha explicat que busca virus capaços de combatre els tumors, i que es basa en els casos coneguts en què això ha passat espontàniament.

Ha citat un cas recent al Regne Unit, en què a un home li va desaparèixer el càncer limfàtic que tenia després d'infectar-se amb el coronavirus i passar la Covid-19.

Treballa amb la hipòtesi que la resposta del sistema immunitari al virus és la que també combat el càncer i l'elimina, de manera que no és el virus el que ataca el càncer, sinó que el seu efecte és indirecte.

Fueyo ha recordat que hi ha un 20% dels càncers que els provoquen directament els virus, cosa que permet lluitar-hi també indirectament, eliminant l'efecte dels virus abans que causin la malaltia, com és el cas del papil·loma humà.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut