L'IPC es dispara fins al 10,2%, el més alt des del 1985, pels aliments i la gasolina

Aquest increment, que no es veia des del 1985, s'ha degut, principalment, a l'encariment dels carburants, els aliments i les begudes no alcohòliques
Actualitzat
TEMA:
IPC

Els preus es disparen i la taxa d'inflació ja supera els dos dígits. Al juny, l'IPC avançat s'ha enfilat fins al 10,2%, un nivell que no es veia des d'abans de la crisi del petroli, l'any 1985.

En cas que es confirmi, quan surti la dada definitiva d'aquí uns dies, suposaria un augment d'un punt i mig en la taxa anual, ja que al maig els preus van pujar un 8,7%.

 

En relació amb el mes de maig, l'augment dels preus ha estat de l'1,8%.

Aquest increment s'ha degut, principalment, a l'encariment dels carburants, més gran aquest mes que el juny del 2021, i dels aliments i les begudes no alcohòliques, davant l'estabilitat registrada l'any anterior.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, també hi influeix l'increment dels preus dels hotels, cafès i restaurants, superior al de l'any passat.

És la primera dada que es publica des que va entrar en vigor el topall del preu del gas. L'anomenada excepció ibèrica es va començar a aplicar el 15 de juny. La rebaixa no ha estat tan accentuada com es preveia, perquè l'onada de calor i l'augment de la demanda l'han atenuada.


Pujada de tipus a la UE

La dada s'emmarca en un context d'inflació disparada en el conjunt de la Unió Europea i l'anunci del Banc Central Europeu de controlar-la amb una pujada de tipus.

Aquest juliol, la pujada serà de 0,25 punts bàsics, i al setembre es podrien arribar a pujar 0,50 punts, si la inflació persisteix. Es tracta de frenar l'activitat, reduir la demanda i, a la llarga, contenir els preus.

En aquest sentit, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha assegurat que s'anirà tan lluny com sigui possible per controlar els preus, que estan en màxims històrics.

ARXIVAT A:
IPC
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut