L'oli, que s'havia encarit fins a un 200% en tres anys, torna a baixar de preu per als consumidors (CCMA)

L'IPC s'estabilitza en el 3,4% a l'octubre, amb l'oli disparat: consulta què puja més

Els aliments segueixen incrementant-se de preu però ja no tant, tot i que l'oli d'oliva ha pujat un 73,5% en l'últim any
Actualitzat
TEMA:
IPC

Els preus continuen pujant, però estan frenant la seva escalada. Van pujar a l'octubre a Catalunya un 3,4% i a Espanya un 3,5%, segons les dades que ha fet públiques aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 

D'aquesta manera, l'INE, com ja va avançar a finals d'octubre, confirma que la inflació interanual al conjunt d'Espanya s'ha mantingut estable en relació amb el setembre, quan també va pujar un 3,5%. Així, trenca així amb tres mesos seguits de pujades.

A Catalunya, s'ha vist la mateixa tendència: tant al setembre com a l'octubre els preus han pujat un 3,4%, de manera que de moment es frena la pujada


S'encareixen els aliments, baixen els carburants

L'oli segueix encapçalant el rànquing de forma estrepitosa: el d'oliva és un 73,5% més car que ara fa un any

En conjunt, els aliments i les begudes no alcohòliques presenten un increment notable, del 8,3% a Catalunya i del 9,5% al conjunt d'Espanya. Tot i això, pugen un punt menys que el mes passat. Aquesta evolució es deu, en part, al fet que els preus dels llegums i hortalisses, la llet, els ous, el formatge, la carn i les fruites han pujat menys que a l'octubre de l'any passat. 

 

Mentrestant, baixa el preu dels carburants. Per la seva part, els preus de l'electricitat també baixen, però menys que a l'octubre del 2022, quan van tenir un dràstic descens.

Consulta què puja i què baixa en aquesta taula: 

 

 

La inflació subjacent: 5,2%

A més, la inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i l'energia, ha seguit reduint-se a l'octubre, sis dècimes, fins al 5,2%.

Com que els preus de l'energia i dels aliments són molt volàtils, la inflació subjacent és més estable i preocupa els economistes quan es manté en xifres elevades. Aquest indicador encadena tres mesos consecutius de baixada, i se situa en el nivell més baix des del juny de l'any passat.


Moderació de preus en relació amb l'any passat

Aquest any els preus s'estan moderant en relació amb l'any passat, quan l'IPC es va arribar a situar per sobre d'un 10% al juny, el juliol i l'agost, un fort increment interanual que no s'havia vist des de feia més de tres dècades.

ARXIVAT A:
IPC
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut