L'Iran és el quart país del món amb més casos de coronavirus (Reuters / Wana News Agency)

L'Iran allibera temporalment 54.000 presos per frenar l'expansió del coronavirus

La mesura s'ha anunciat el dia que la república islàmica s'ha convertit en el tercer país del món amb més contagis

Juli Rodés AlmerActualitzat

Mesura extraordinària i insòlita, a l'Iran, per lluitar contra l'expansió del coronavirus: el govern ha anunciat la posada en llibertat de 54.000 presos.

L'alliberament, això sí, es farà després de fer-los proves i assegurar-se que no són portadors del virus. I de fer-los pagar una fiança.

A més, el govern ha anunciat que queden exclosos de ser alliberats els "presos de seguretat" amb condemnes superiors a 5 anys.

La mesura ha estat anunciada el mateix dia que l'Iran s'ha convertit en el tercer país del món amb més casos de coronavirus, en passar al davant d'Itàlia.


600 nous contagis

Aquest dimecres, el nombre de casos declarats a l'Iran ha augmentat des de més de 2.300 fins a més de 2.900, segons l'últim recompte. En un sol dia s'han detectat 586 nous contagis.

A més, en les dues setmanes transcorregudes des que es va anunciar el primer cas, la Covid-19 ha causat 92 morts a l'Iran.

També han augmentat, d'altra banda, el nombre de recuperacions de persones contagiades: es té constància que 552 persones s'han recuperat després d'haver-se contagiat.

Entre els que han donat positiu de coronavirus hi ha el viceministre de Sanitat, Iraj Harirchi, que ho va anunciar a les xarxes socials l'endemà de comparèixer en una roda de premsa durant la qual va tossir i eixugar-se la suor repetidament.

Fa poc també s'ha sabut el contagi per coronavirus del cap dels Serveis d'Emergències Mèdiques, Pirhossein Kolivand.

I aquest dimecres, el portal de notícies IranWire ha assegurat que el vicepresident primer de l'Iran, Eshaq Jahangiri, ha donat positiu en un test del coronavirus i està sota tractament.

 

El portal informatiu The IranWire assegura que el vicepresident primer de l'Iran ha donat positiu en coronavirus


Ara per ara, cap font oficial ha confirmat aquesta informació.


El cas Zaghari-Ratcliffe

Entre les persones tancades a les presons de l'Iran hi ha la ciutadana britanicoiraniana Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Treballadora de la Fundació Thompson Reuters, va ser condemnada a 5 anys de presó el 2016, acusada d'haver participat en una manifestació antigovernamental l'any 2009.

Ella sempre ho ha negat.

Està tancada a la presó d'Evin, a la capital del país, Teheran, i ara podria quedar en llibertat, segons ha avançat una diputada britànica, Tulip Siddiq, citant l'ambaixador britànic a l'Iran.

Dissabte, el seu marit va expressar el seu temor que s'hagués contagiat a la presó, però aquest dimarts, el portaveu del poder judicial iranià, Gholamhossein Esmaïli, ha assegurat que està "en perfecte estat de salut" i que havia pogut parlar amb els seus familiars.

 

Un home amb mascareta camina per un carrer de Teheran (Reuters / Wana News Agency)


L'Iran manté tancats tots els centres escolars i també ha suspès la majoria dels actes esportius.

L'abast de la crisi del coronavirus és visible als carrers de Teheran, on el tràfec de persones i vehicles ha disminuït, i els restaurants i les cafeteries estan molt buits, per por del contagi.

A més, els països veïns de l'Iran han tancat les seves fronteres amb la república islàmica.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut