
L'Iran condemna a mort el raper i icona pop Tataloo per insultar Mahoma
L'artista es va exiliar l'any 2018 a Istanbul, però Turquia el va tornar a lliurar a les autoritats iranianes perquè el jutgessin per "propaganda contra la República Islàmica"
El Tribunal Suprem de l'Iran ha sentenciat a mort la icona de la música pop Tataloo per blasfemar contra Mahoma.
El cantant, raper i compositor ja havia estat sentenciat a cinc anys de presó per aquest mateix cas, però la Fiscalia va presentar un recurs, que l'alt tribunal ha acceptat. Segons ha informat el diari reformista iranià Etemad, Tataloo "ha estat sentenciat a mort per insultar el profeta".
La sentència no és ferma i encara es pot recórrer.
El 2018 es va exiliar a Turquia
Amir Hossein Maghsoudloo --més conegut com Tataloo--, de 37 anys, és un dels pioners del rap a l'Iran, on va començar la seva carrera a principis de la dècada del 2000.
La seva imatge, amb tatuatges de cap a peus, és un dels trets característics del raper.
L'any 2018 es va instal·lar a Istanbul, a Turquia, després que les autoritats iranianes li deneguessin la llicència per a activitats musicals. Però sis anys més tard, el desembre del 2023, Turquia va lliurar-lo a l'Iran després d'una ordre d'un tribunal revolucionari de Teheran.
El procés judicial contra ell es va obrir el març del 2024, acusat d'haver promogut la "prostitució", fer "propaganda contra la República Islàmica" i "difondre els continguts obscens en forma de videoclips i de cançons".
Abans de marxar a Turquia, ja havia estat detingut en diverses ocasions, sobretot per desordres públics.
Suport del president Raisi i els sectors conservadors
Però abans de tot això, Tataloo hauria comptat amb el suport de polítics conservadors, que el veien com un mitjà per acostar-se als joves iranians de mentalitat liberal.
De fet, el 2017, va conèixer el president ultraconservador Ebrahim Raisi, en una trobada emesa per televisió.
Abans, el 2015, el raper ja havia escrit una cançó de suport al programa nuclear de l'Iran, després que el govern arribés a un acord amb la comunitat internacional.
D'aleshores ençà, la situació de l'artista ha canviat radicalment i ara s'enfronta a una sentència de mort per part de la justícia del seu país.
- ARXIVAT A:
- Llibertat d'expressió Iran