
L'Iran empresona i aïlla la periodista italiana Cecilia Sala: què se sap de la detenció
Les autoritats iranianes la van detenir el 19 de desembre, un dia abans de la seva tornada a Roma, per "conductes il·legals", i fa nou dies que està tancada a la presó d'Evin
La periodista italiana de 29 anys Cecilia Sala és en una cel·la d'aïllament a la presó d'Evin, a l'Iran, des de fa nou dies.
Les autoritats iranianes la van detenir, al seu hotel de Teheran, el dia abans que agafés el vol de tornada a Roma, sense arribar a aclarir de què se l'acusava.
Sala, que acumula més de mig milió de seguidors entre X i Instagram, havia viscut a Teheran i és coneguda per les seves cobertures periodístiques a l'Iran, l'Afganistan i Ucraïna.
Detinguda el dia abans de marxar
Cecilia Sala era a l'Iran amb un visat de periodista que li permetia treballar al país durant una setmana, amb opció de prorrogar-lo.
Sala estava fent entrevistes per al seu pòdcast "Stories", tot i que, segons els mitjans italians, no estava cobrint cap qüestió susceptible d'incomodar el règim de Teheran.
Segons un article del diari italià Corriere della Sera, Cecilia Sala és una periodista "prudent" que havia informat Teheran dels seus moviments i de les entrevistes que volia fer.
Les autoritats iranianes no han especificat de què s'acusa Sala, a qui atribueixen "conductes il·legals".
Un cop detinguda, la periodista va poder trucar la seva mare i la seva parella, a qui va informar que es trobava bé, i els va demanar que fessin el possible per alliberar-la aviat.
L'ambaixadora italiana a Teheran, Paola Amadei, va visitar divendres la periodista a la presó d'Evin, coneguda per acollir presos polítics i dissidents del règim.
Amadei es va poder entrevistar --en anglès i sota supervisió dels guardes-- amb Sala, de qui va dir que està en bon estat de salut. Després de la visita, s'espera que se li entreguin productes de primera necessitat.
Evin: presó de dissidents i seu de violacions dels drets humans
La presó d'Evin, on hi ha la cel·la d'aïllament en què l'Iran reté Cecilia Sala, és el centre de detenció on el règim reté els seus dissidents i presos polítics.
Segons un informe d'Amnistia Internacional, Evin va ser seu de tortures i d'assassinats el 2022.
Fa menys d'un mes l'organització humanitària Human Rights Watch va denunciar la negació de l'atenció sanitària als presos polítics d'Evin, així com agressions sexuals contra la periodista iraniana Vida Rabbani.
En altres informes passats, Amnistia Internacional havia descrit "amenaces d'empresonament indefinit i de tortura a familiars, enganys i humiliacions" com a mètodes d'interrogació habituals a Evin.

El precedent d'Alessia Piperno
L'any 2022, la bloguera italiana Alessia Piperno va passar 45 dies a la presó d'Evin fins que les autoritats italianes en van poder negociar l'alliberament.
La detenció de Piperno es va produir durant les protestes per la mort de Jina Mahsa Amini, detinguda per no dur bé el vel.
En una entrevista al Corriere, Alessia Piperno ha explicat que, durant la seva estada a Evin, no la van agredir físicament, però va patir "tortura psicològica": "Una vegada em van dir que la meva mare s'havia mort."
"En aquell mes i mig de detenció em van interrogar moltes vegades: sessions esgotadores. Em van demanar que digués coses falses, que signés documents."
Piperno va rebre la visita de l'ambaixador italià al cap de quinze dies d'empresonament, però explica que no li van arribar a lliurar mai els productes de primera necessitat que aquest li va dur en una maleta, "excepte dos parells de calces i de mitjons".
La detenció d'un ciutadà iranià a Milà, possible clau
Tres dies abans que l'Iran empresonés Cecilia Sala, el dia 16 de desembre, la policia italiana va detenir a l'aeroport de Malpensa de Milà un ciutadà de nacionalitat iraniana i suïssa buscat pels Estats Units.
El Departament de Justícia estatunidenc acusa Mohammad Abedini Najafabadi d'haver facilitat tecnologia a la Guàrdia Revolucionària iraniana a través d'una empresa fundada per ell.
Segons els Estats Units, aquest material es va fer servir en un atac amb drons a Jordània en què van morir tres soldats nord-americans.
El govern iranià va protestar formalment per la detenció. Ara, la justícia italiana ha de decidir sobre l'extradició d'Abedini Najafabadi als Estats Units.
Amb aquest context, la detenció de la periodista Cecilia Sala es podria interpretar com un intent de Teheran de fer servir Sala per pressionar Roma en el cas d'Abedini Najafabadi.
Tanmateix, ni l'Iran ni Itàlia s'han pronunciat sobre una possible relació entre aquests fets.
- ARXIVAT A:
- ItàliaIranMitjans de comunicació