L'Iran executa el periodista dissident Ruhollah Zam, acusat per les protestes del 2017
A Zam, que dirigia el canal Amadnews, l'han penjat aquest dissabte després que el Tribunal Revolucionari el condemnés a mort acusat d'espionatge i delictes contra la seguretat
L'Iran ha executat el periodista opositor Ruhollah Zam després d'haver-lo condemnat a mort per estar involucrat en les protestes contra el règim iranià el 2017 i el 2018.
El Tribunal Revolucionari de Teheran l'acusava de greus delictes contra la seguretat interna i externa del país, d'espionatge i també de cooperar amb els Estats Units.
Ruhollah Zam dirigia el canal Amadnews, amb 1,4 milions de seguidors, a la plataforma Telegram. Les autoritats iranianes l'acusaven de participar activament i incentivar les protestes populars de l'hivern del 2017. Unes protestes que van començar per l'encariment dels preus dels productes de primera necessitat i que ràpidament van tenir un component polític.
Entre el 28 de desembre del 2017 i el 3 de gener del 2018 van morir almenys 25 persones en disturbis a les principals ciutats de l'Iran. Teheran va qualificar aquestes protestes de "sedicioses" i va acusar Ruhollah Zam d'incitar a la violència.
Zam havia viscut exiliat a França, on tenia estatus de refugiat. Va ser capturat el 2019 per la Guàrdia Revolucionària de l'Iran en circumstàncies encara per determinar. L'ONG Reporters sense Fronteres acusa l'Iran d'haver segrestat Zam quan estava en territori iraquià i s'ha sorprès que les autoritats iranianes "hagin complert la sentència".
La Unió Europea ha condemnat l'execució i Amnistia Internacional ha qualificat d'"espantós" que l'Iran recorri a la pena de mort com a arma de repressió política. Amnistia havia demanat a la Unió Europea que intervingués d'urgència i demanès al líder iranià que anul·lés el veredicte de mort.
El ministre d'Exterior francès també ha condemnat l'execució de Zam, que ha qualificat de "bàrbara i inacceptable", i ha dit que és un "greu atemptat a la llibertat d'expressió i a la llibertat de premsa".
- ARXIVAT A:
- IranDrets humansLlibertat de premsa