L'Iran i l'Aràbia Saudita restableixen relacions diplomàtiques després de 7 anys

Els dos governs acorden a la Xina reobrir ambaixades a Teheran i Riad i obren la porta a acabar amb la guerra al Iemen
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Aràbia Saudita

L'Iran i l'Aràbia Saudita han acordat aquest divendres restablir relacions diplomàtiques després de set anys d'hostilitats que han amenaçat l'estabilitat a un cantó i a l'altre del golf Pèrsic. Una enemistat entre dues potències regionals que no només estan enfrontades en tercers països, com al Iemen o a Síria, en guerres que han causat desenes de milers de morts. Tots dos països representen dues branques majoritàries i oposades de l'islam, el xiisme i el sunnisme, que divideixen i a vegades confronten la majoria de països del Pròxim Orient.  

L'acord s'anuncia després de quatre dies de negociacions intenses a Pequín entre alts funcionaris saudites i iranians, i amb la mediació inèdita de la Xina, que agafa un nou paper a la regió. En el comunicat conjunt acorden "restablir relacions diplomàtiques entre l'Aràbia Saudita i l'Iran i reobrir les seves ambaixades i missions en un període no més llarg de dos mesos". 

"L'acord inclou l'afirmació del seu respecte per la sobirania dels estats i la no-interferència en els afers interns." 


Els representants de Teheran i Riad també han acordat activar l'acord de cooperació en seguretat signat el 2001, així com altres acords comercials, econòmics i d'inversió.  

Les relacions entre tots dos països estaven suspeses des del 2016. El 4 de gener, l'Aràbia Saudita va decidir trencar relacions amb l'Iran després que un grup ultrareligiós iranià irrompés a la seva ambaixada a Teheran en protesta per l'execució per part de la monarquia saudita d'un clergue xiïta.  


La Xina, l'Iraq i Oman han facilitat l'acord

Tant l'Iran com l'Aràbia Saudita han agraït la Xina per acollir la fase final de les converses, i també Oman i l'Iraq per haver fet el mateix en les anteriors rondes de negociacions, el 2021 i el 2022.

Les reaccions dels països més afectats per aquesta enemistat històrica no han tardat a reaccionar. El líder negociador de la milícia houthi proiraniana del Iemen ha destacat que la regió necessita aquesta "normalització dels lligams" entre els dos països.

També l'Iraq ha donat la benvinguda al fet que s'hagi "girat una nova pàgina" entre iranians i saudites.  

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Iran Xina Aràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut