Ali Khamenei, líder suprem de l'Iran, condecora el comandant de la divisió aeroespacial de la Guàrdia Revolucionària que va coordinar l'atac a Israel l'1 d'octubre (EFE)

L'Iran tanca l'espai aeri en la vigília de l'aniversari de l'atac de Hamas a Israel

Les autoritats de Teheran estan en alerta davant de l'anunciada represàlia israeliana a l'atac a Tel-Aviv de l'1 d'octubre

Suspesos tots els vols d'entrada i sortida de l'Iran fins demà dilluns. L'organització que regula l'aviació civil iraniana ha ordenat el tancament de l'espai aeri i els aeroports del país i la suspensió de tots els vols previstos per a aquest diumenge i fins a les 6 del matí de dilluns.

L'agència estatal de notícies IRNA atribueix el tancament a "restriccions operatives". Però és inevitable relacionar-ho amb les especulacions sobre una possible represàlia israeliana als atacs de la Guàrdia Revolucionària l'1 d'octubre contra Tel-Aviv i altres ciutats, que van posar a prova la resistència de la Cúpula de Ferro, el sistema de defensa aèria d'Israel.

A més, l'anunci del tancament de l'espai aeri de l'Iran es fa la vigília del 7 d'octubre, el dia de l'atac múltiple de Hamàs a Israel i que va ser l'origen de la guerra de Gaza. Israel es prepara per commemorar el primer aniversari de la matança enmig del compte enrere per un atac contra el seu gran enemic.

Un dels objectius que Israel podria atacar són les instal·lacions petrolieres de l'Iran, essencials per a la supervivència econòmica del país. Precisament avui, el ministre del petroli de l'Iran ha visitat la principal terminal d'exportació iraniana, amb una capacitat per emmagatzemar fins a 23 milions de barrils de cru.  

El líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, va anunciar divendres, fusell en mà, que l'atac contra Israel de l'1 d'octubre va ser "el menor dels càstigs per l'agressió israeliana". 

La comissió de Seguretat Nacional del Parlament iranià s'ha reunit d'urgència per "comprovar el nivell de preparació de les unitats" davant una possible resposta militar d'Israel. El portaveu del Parlament, Ebrahim Rezaei, ha assegurat que davant qualsevol amenaça, Teheran respondrà "amb duresa, de forma ràpida i contundent".

En aquest context, el ministre de Defensa israelià ha visitat una de les bases aèries que l'Iran va atacar dimarts en el seu bombardeig massiu. Yoav Gallant ha tret pit assegurant que l'atac no va fer danys importants a la base. Davant dels pilots que podrien participar en la represàlia ha llançat el següent missatge a Teheran: qui pensi que fent mal a Israel el dissuadirà de reaccionar, ha dit, només cal que miri què passa a Gaza i Beirut.

La matinada de diumenge, Israel ha llançat els pitjors raids aeris contra Beirut des de l'inici de l'ofensiva contra Hezbollah, ara fa dues setmanes. L'exèrcit israelià ha demanat als residents del sud del Líban que marxin cap al nord del país. Mentrestant, el govern del Líban fa una crida a la comunitat internacional perquè pressioni Israel per a un alto el foc.

 

ARXIVAT A:
Guerra a GazaLíbanIsraelIran
Anar al contingut