La periodista italiana Cecilia Sala, en una imatge d'arxiu (Reuters)

L'Iran té empresonada una periodista italiana per "violar les lleis" sense concretar quines

El Ministeri de Cultura i Orientació Islàmica confirma la detenció de Cecilia Sala, que podria buscar evitar l'extradició d'un ciutadà iranià d'Itàlia als Estats Units
Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
Iran

La República Islàmica de l'Iran ha confirmat aquest dilluns que el 19 de desembre va detenir la periodista italiana Cecilia Sala per "violar les lleis" d'aquest país, però sense precisar quines lleis en concret.

La detenció es va fer pública dissabte a Itàlia, precisant que, el dia abans que marxés del país, l'havien detingut a l'hotel de Teheran on s'hostatjava al·legant "conductes il·legals" de la periodista.

Des que s'ha conegut, s'ha especulat que podria ser una reacció a la detenció a Itàlia el 16 de desembre d'un ciutadà iranià acusat pels Estats Units d'haver facilitat il·legalment tecnologia militar seva a l'Iran.


Detinguda "d'acord amb la normativa pertinent"

Ara l'agència oficial de notícies iraniana, IRNA, s'ha fet ressò d'un comunicat del Ministeri de Cultura i Orientació Islàmica que afirma que la detenció de Sala es va fer "d'acord amb la normativa pertinent":

"Cecilia Sala va viatjar a l'Iran amb un visat de periodista el 13 de desembre de 2024, però va ser arrestada el 19 de desembre de 2024, acusada d'infringir les lleis de la República Islàmica de l'Iran."


El comunicat afirma que el govern iranià "vol augmentar la presència dels mitjans estrangers al país i protegir els seus drets legals" i que "acull els viatges i les activitats legítimes" dels periodistes estrangers.


Una periodista molt coneguda a Itàlia

Sala està en una cel·la d'aïllament a la presó d'Evin, on el règim tanca, maltracta i tortura els dissidents polítics, segons han denunciat organitzacions com Amnistia Internacional o Human Rights Watch.

La periodista ha pogut parlar per telèfon amb la seva mare i la seva parella a Itàlia, i l'ambaixadora italiana a l'Iran, Paola Amadei, va visitar-la a la presó  divendres, i va poder parlar amb ella en anglès.

De 29 anys, Cecilia Sala és una periodista especialitzada en informació internacional molt coneguda a Itàlia, on treballa per diversos mitjans i té centenars de milers de seguidors a les xarxes socials.

Va anar a l'Iran per fer entrevistes per al podcast "Stories" que elabora pel mitjà Chora Media, i segons mitjans italians, no estava cobrint cap temàtica susceptible d'incomodar el règim islàmic del país.

La periodista italiana Cecilia Sala, al febrer a Milà (Reuters / Chora Media)

Moneda de canvi per un iranià reclamat pels EUA?

Ni el govern de l'Iran ni el d'Itàlia han relacionat el seu cas amb el de Mohammad Abedini Najafabandi, el ciutadà iranià detingut a Milà a petició dels Estats Units tres dies abans de la detenció de Sala.

Aquest país el buscava perquè l'acusa d'haver passat tecnologia a l'exèrcit de l'Iran a través d'una empresa seva, i que s'hauria fet servir en un atac amb drons a Jordània on van morir soldats nord-americans.

El govern iranià va protestar formalment per la detenció, i ara la justícia italiana ha de decidir sobre l'extradició de Najafabadi als Estats Units.

Amb aquest context, la detenció de la periodista italiana es podria interpretar com una estratègia del govern iranià per pressionar el govern italià i evitar aquesta extradició.

 

 

ARXIVAT A:
Iran Itàlia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut