Denuncien que l'Iran fa passar per suïcidis la mort dues adolescents en les protestes
- TEMA:
- Iran
Tres setmanes després de la mort de la jove kurda Mahsa Amini, dones i joves de tot el país continuen protestant als carrers i als campus escolars i universitaris de les principals ciutats iranianes. La revolta de les dones iranianes per la mort d'Amini, detinguda perquè no duia bé el vel, i per la repressió que pateixen a l'Iran es manté tot i que el nombre de víctimes augmenta dia a dia.
En les últimes hores, els mitjans internacionals s'han fet eco de la mort de dues adolescents. Es tracta de dues noies de 16 anys que havien sortit al carrer els primers dies de les protestes. Ara s'ha sabut que són mortes, però organitzacions internacionals denuncien les pressions que reben les famílies perquè "admetin" que les noies es van suïcidar.
Sarina Esmailzadeh
El primer cas és el de Sarina Esmailzadeh, una noia de 16 anys, que havia publicat vídeos de denúncia a YouTube. Segons Amnistia Internacional, Sarina va ser assassinada a cops per membres de les forces de seguretat en una protesta a Gohardasht, a la província d'Alborz el 23 de setembre.
L'organització humanitària denuncia que la família de Sarina està sotmesa a un "intens assetjament per obligar-los a callar". Unes afirmacions que nega l'administració iraniana.
Segons l'agència de notícies iraniana Isna, el jutge que porta la investigació de la mort de Sarina creu que es tracta d'un suïcidi i que, segons les investigacions preliminars, l'adolescent hauria "saltat des del terrat d'un edifici de cinc plantes". A més, la versió oficial és que la noia tenia "antecedents de problemes de salut mental".
Nika Shakarami
Un cas similar és el de Nika Shakarami. El cos de Nika, també de 16 anys, ha aparegut a la morgue d'un centre de detenció de Teheran deu dies després que la família en denunciés la desaparició.
Amb aquest tuit, la seva tieta, la pintora Atash Shahkarami, demanava ajuda per trobar-la:
Nika havia publicat a les xarxes socials que havia cremat el seu hijab, i va sortir al carrer el 20 de setembre per sumar-se a les protestes per la mort de Mahsa Amini. Mai va tornar a casa.
Segons ha explicat ara un familiar, Nika va enviar un missatge a una amiga poc abans de desaparèixer. Li deia que la policia la perseguia.
La mare i la tieta de Nika van denunciar que la policia no les va deixar veure el cos de la noia al dipòsit de cadàver. Només les van deixar veure-li la cara durant uns segons per certificar-ne la mort. La mare va dir que tenia un fort cop al crani.
Després d'aquestes declaracions, la policia va arrestar els tiets de Nika. Un cop els van posar en llibertat, la tieta va aparèixer a la televisió i va admetre que la seva neboda havia mort en caure des d'un edifici de diverses plantes a prop de casa. Una explicació que coincideix amb versió oficial de la mort. Es desconeix, però, si la causa de la mort era tan evident perquè el cos de Nika va trigar tant a ser mostrat a la família.
La família, sota coacció de les autoritats, ha evitat celebrar el funeral de Nika a la capital iraniana. Ho han fet a la població natal del seu pare, a l'oest del país, lluny de la pressió mediàtica i de la fúria de les manifestants contra la repressió del règim.
La seva tieta lamenta que ha hagut d'enterrar-la poc abans de fer els 17 anys. I expressa el desig que "de la mort dels valents neixin milers i milers de valents més":
- ARXIVAT A:
- Iran Violència masclista Feminisme Masclisme Drets humans