L'IVA de la llum torna al 21%: com afectarà la factura aquest 2025
La factura mitjana, d'uns 55 euros mensuals, pujarà al voltant de cinc euros
Esther Ortega
Redactora de la secció d'Economia de TV3
El 2025 serà l'any de la tornada a la normalitat pel que fa al mercat elèctric. Una normalitat que implicarà un encariment de la factura. La raó? Que tot l'arsenal de mesures desplegat arran de la crisi de preus del 2022 quedarà pràcticament eliminat.
L'IVA de la factura de la llum tornarà al 21% de manera indefinida. Fins ara podria baixar al 10% si els preus al mercat majorista es disparaven per sobre dels 45 euros el MW/hora, cosa que ha passat el darrer any en 8 mesos.
Factura cinc euros més cara
I els càrrecs de la factura, amb què paguem les primes a les renovables històriques, el dèficit de tarifa o el cost dels sistemes elèctrics de les illes, tornen a pujar gairebé un 40%, després que el govern els va abaixar fa tres anys, just quan els preus començaven a disparar-se arran de la guerra d'Ucraïna.
Tot plegat farà que la factura per un consumidor mitjà pugi dels 55 euros mensuals als 60. "Fa 5 o 4 anys, hauria sigut una pujada enorme", explica Josep Graell, fundador de la consultora Trébol Energía,
"Ara, com que ens hem acostumat que les factures elèctriques poden valer 100 euros al mes, doncs ens semblen menys aquests 5 euros al mes. Però realment, és una pujada bastant substancial que moments previs a la crisi no passaven gaire".
Consumidors més crítics i proactius
Aquest increment de la factura agafa els consumidors cada cop més formats i disposats a sortir al mercat a la recerca de la millor oferta.
"Fa dos anys, més o menys, la mitja de canvis anuals era de 3 milions de clients que es canviaven de companyia cada any. L'últim any mòbil se n'han canviat 8. I estem en un any mòbil que no és com els de les crisis energètiques del 2022, que la gent es canviava per pura necessitat".
Com explica Graell, el consumidor s'ha acostumat a canviar de companyia, a revisar cada cert temps les ofertes al mercat i buscar alternatives amb què estalviar a finals de mes.
Volatilitat de preus
El nou any que comencem serà, diuen els experts igual de volàtil que aquest 2024. Durant l'any que deixem enrere hem passat de preus que gairebé fregaven els 0 euros al març a pics que han superat de llarg els 100 euros, especialment les darreres setmanes.
La fotografia pel 2025, diuen els experts, serà similar. Les renovables contribuiran -i molt- a reduir la factura, però quan amb aigua, vent o sol no n'hi hagi prou i s'hagi de recórrer al gas, els preus es dispararan.
L'escut social reservat als vulnerables
Els consumidors vulnerables, però encara podran gaudir d'algunes de les mesures de protecció desplegades els darrers anys.
La setmana passada el govern espanyol va prorrogar un any més la prohibició d'interrompre per aquest col·lectiu els subministraments bàsics d'aigua, llum i gas.
I pel que fa als descomptes en el rebut de la llum, els consumidors vulnerables tindran des de principis d'any un descompte del 50%, que s'anirà reduint progressivament fins a arribar al 2026 a estabilitzar-se en un 35%. Un descompte superior al que hi havia abans de la crisi, quan estava fixat en el 25%.
Pel que fa als vulnerables severs, començaran el 2025 amb un descompte del 65% que s'anirà reduint fins a quedar fixat en el 50% el gener del 2026.