Simulació del satèl·lit LignoSat orbitant la Terra (Reuters/Universitat de Kyoto)

Llancen el primer satèl·lit fet amb fusta: "Sembla obsolet, però és tecnologia d'avantguarda"

La Universitat de Kyoto i una empresa japonesa mesuraran la resistència del material a les condicions extremes de l'espai

Redacció/AgènciesActualitzat

El primer satèl·lit de fusta del món, de fabricació japonesa, ha estat llançat a l'espai aquest dimarts. Es tracta d'una prova pionera en l'ús d'aquest material per explorar la Lluna i Mart.

El LignoSat, desenvolupat per investigadors de la Universitat de Kyoto i l'empresa Sumitomo Forestry, es dirigirà a l'Estació Espacial Internacional i, més endavant, orbitarà durant sis mesos, mentre s'examinarà la resistència del material.

A més, el satèl·lit --un cub de 10 centímetres amb un marc d'alumini-- té una segona missió: demostrar el potencial de la fusta en les exploracions espacials.
 

Un material revolucionari

El maig passat es va completar un primer experiment amb fusta --exposant-la a l'ampli rang de temperatures de l'espai, la radiació còsmica i l'oxigen atòmic-- i els resultats van ser molt positius. 

L'empresa va destacar que el deteriorament de la fusta havia estat "extremament lleu" i que s'havia mantingut estable. L'objectiu, llavors, va ser preparar el llançament del LignoSat, que s'ha fet realitat aquest dimarts a Florida de la mà de SpaceX.

"Amb la fusta, un material que podem produir nosaltres mateixos, podrem construir cases, viure i treballar a l'espai per sempre", ha declarat Takao Doi, un astronauta i investigador de la Universitat de Kyoto.

Takao Doi amb un model del LignoSat, que té una dimensió de només 10 centímetres cúbics (Reuters)

"Els avions de principis del 1900 estaven fets de fusta; un satèl·lit també hauria de ser factible", ha afegit el professor de Ciències Forestals Koji Murata, de la mateixa universitat. La fusta és més duradora a l'espai que a la Terra perquè no hi ha aigua o oxigen que la puguin podrir o inflar, ha explicat Murata.

Concretament, el LignoSat està fet amb fusta de honoki, una espècie de la família de la magnòlia, i seguint una tècnica tradicional japonesa que no fa servir ni caragols ni cola.

A banda, un satèl·lit construït amb aquest material també minimitza l'impacte ambiental al final de la seva vida, quan tornen a entrar a l'atmosfera. Mentre que els satèl·lits metàl·lics convencionals deixen partícules d'òxid d'alumini, els de fusta es cremen completament.

"Potser pot semblar obsolet, però la fusta és en realitat tecnologia d'avantguarda mentre la civilització es dirigeix a la Lluna i a Mart", ha indicat Kenji Kariya, de la companyia Sumitomo Forestry Tsukuba, que ha pronosticat: "L'expansió a l'espai podria dinamitzar la indústria de la fusta.

 

ARXIVAT A:
Ciència i tecnologiaCiènciaMedi ambientEstació Espacial Internacional
Anar al contingut