Llarena, a punt de reformular l'euroordre de Puigdemont prescindint del delicte de sedició
- TEMA:
- Procés català
Aquest dijous entra en vigor la reforma del Codi Penal i podria tenir efectes immediats en la situació dels encausats pel procés sobiranista.
Segons han dit fonts del Tribunal Suprem a TV3, el jutge Pablo Llarena presentarà aquest dijous una interlocutòria per comunicar com afecta la reforma del Codi Penal les euroordres dictades contra Carles Puigdemont i la resta d'exiliats.
Les euroordres de Llarena es basaven en el delicte de sedició, que amb la reforma aprovada el mes de desembre passat ha quedat derogat.
Com que el nou Codi Penal ja no inclou el delicte de sedició, cal veure si es pot demanar l'extradició dels encausats per l'1-O que viuen a l'estranger per algun altre delicte.
Una opció és el delicte de desordres públics, que s'ha reescrit amb la reforma del Codi Penal. Aquest delicte preveu penes de fins a cinc anys de presó, molt inferiors a les de 15 anys que era la condemna màxima per sedició.
Una altra possibilitat és demanar l'extradició pel delicte de malversació, que també s'ha reformat i passa d'un màxim de 12 anys de presó a, com a molt, quatre, si no hi ha ànim de lucre.
L'extradició per malversació només afectaria Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. En canvi, no afectaria Clara Ponsatí i Marta Rovira.
La secretària general d'Esquerra continua processada per rebel·lió, un delicte que ja va caure durant el judici del Suprem, en què es va condemnar nou líders independentistes per sedició. Per tant, només se'n podria demanar l'extradició pel delicte de desordres públics.
El Suprem preguntarà sobre la revisió de la condemna
D'altra banda, el Tribunal Suprem preguntarà aquest dijous a les diferents parts del judici del procés si volen demanar la revisió de la condemna, segons han confirmat fonts del tribunal.
Precisament aquest dimecres, quatre dels condemnats en el judici del procés, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull, han assegurat que no pensaven demanar la revisió de les condemnes. Els polítics de Junts han decidit esperar que els ho pregunti el Suprem.
En canvi, els condemnats d'Esquerra sí que s'han mostrat partidaris de demanar-ho. Els advocats d'Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Carme Forcadell i Raül Romeva estan preparant la documentació per sol·licitar-ho al més aviat possible. Si, finalment, el Suprem ho pregunta aquest dijous, n'avançaran la presentació.
Per la seva banda, Jordi Cuixart ha dit que en cap cas demanarà la revisió. L'estratègia de defensa de l'expresident d'Òmnium està centrada a denunciar l'estat espanyol al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.
- ARXIVAT A:
- Procés català Judici procés Carles Puigdemont Pablo Llarena Sedició Malversació Tribunal Suprem