Llarena demana al Regne Unit que executi l'ordre de detenció de Ponsatí
El jutge requereix a les autoritats britàniques que s'assegurin que l'eurodiputada no marxa a un país de la Unió Europea
El jutge Pablo Llarena ha demanat al Regne Unit que continuï amb l'ordre de detenció de Clara Ponsatí perquè considera que, després del Brexit, l'europarlamentària no té immunitat.
Ponsatí s'ha convertit en eurodiputada al mateix temps que és resident en un país que ja no és de la Unió Europea, el Regne Unit.
El jutge instructor del procés ha demanat a les autoritats britàniques que segueixin el procés contra ella i que valorin prendre mesures per assegurar que no marxa a un país de la Unió Europea.
Ho ha recollit a Twitter l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar:
Spanish Supreme Court #Llarenda 'abuses the process' & refuses to withdraw European Warrant against @ClaraPonsati demanding UK should not recognise her immunity as an MEP post-Brexit-We prepare to fight Clara's extradition on 11th May🎗https://t.co/9lI9LGGwQH
Aamer Anwar🎗✊🏽 (@AamerAnwar) February 3, 2020
La defensa de l'exconsellera, que no comparteix la tesi del magistrat del Suprem, ja esperava el pas de Llarena.
L'advocat creu que el jutge escocès haurà de decidir sobre la immunitat de Ponsatí en base als acords del Brexit i el període de transició que hi ha en marxa i que, al seu parer, la blinda.
Però Llarena no en tindria prou amb el fet que aquest jutge escocés li donés la raó. També caldria tenir l'autorització del Parlament Europeu per poder-la jutjar. I aquesta és la segona petició que ha fet avui, en aquest cas a l'Europarlament.
El dia 18 se sabrà sobre l'extradició de Puig
A Brussel·les, també s'ha fet una vista per l'euroordre que afecta en aquest cas Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig.
La seva defensa ha començat una altra estratègia. Al·leguen que, com que la sentència del Tribunal de Luxemburg els reconeix com a eurodiputats des del juliol, Llarena va emetre l'euroordre quan ja tenien immunitat, cosa que no podia fer.
Ara, el jutge belga té dues opcions: o rebutja l'euroordre per defecte de forma -i això beneficiaria a tots tres- o la manté només en suspens per a Puigdemont i Comín i continua tramitant-la per a Puig. La decisió, l'anunciarà el 18 de febrer.