Llarena desautoritza l'Advocacia General i torna a reclamar Puigdemont a Itàlia
El jutge del Suprem insisteix que l'euroordre està en vigor i només pot suspendre-la ell com a instructor de cas
El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena hi insisteix: ha tornat a reclamar al tribunal de Sàsser el lliurament del president Carles Puigdemont.
Llarena ho ha fet aquest dijous amb un segon escrit que ha enviat a la justícia italiana en el qual insisteix que l'euroordre està plenament activa i ha de ser executada, excepte en el cas que Puigdemont pugui recuperar la immunitat com a europarlamentari.
Acusa l'Advocacia de crear "confusió"
A més, el jutge carrega contra l'Advocacia de l'Estat, dependent del Ministeri de Justícia, a la qual acusa d'haver creat confusió per afirmar que les euroordres estaven suspeses quan aquesta decisió --assegura-- només la pot prendre el jutge instructor.
"Aquesta situació no seria desconeguda per a l'Advocacia de l'Estat, perquè és part en el procediment penal que se segueix davant del Tribunal Suprem d'Espanya. Com ja he dit, mai se li ha notificat a l'Advocacia de l'Estat una possible decisió de suspendre les euroordres, com tampoc l'Advocacia de l'Estat ha promogut que aquesta decisió es produeixi."
Llarena atribueix a l'Advocacia de l'Estat "la incorrecció" de la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la vigència de l'euroordre i reclama a Itàlia que "col·labori en la cerca" de Puigdemont.
Aquest és l'escrit que Pablo Llarena ha enviat a Sardenya:
Escrit del jutge Pablo Llarena by Moderador Noticies Web on Scribd
Segon enviament
Llarena ja va enviar fa una setmana l'euroordre contra Puigdemont al tribunal de Sàsser, acompanyada de la qüestió prejudicial plantejada al Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea.
En aquest escrit, el jutge del Tribunal Suprem va considerar que aquest document "no modifica la situació en què es troba actualment el procediment."
Per la seva banda, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha fet un tuit irònic en resposta a dels demandes de Llarena:
Déjalo ya...
Gonzalo Boye (@boye_g) September 30, 2021
Missatge de Puigdemont per l'1-O: "L'Estat ha persistit la repressió sense defallir"
Coincidint també amb la vigília de l'1 d'octubre, el president Puigdemont ha difós un missatge des del Consell per la República en què ha denunciat que, en els 4 anys que han passat des del referèndum, l'Estat no ha aturat la repressió contra l'independentisme.
"L'Estat ha persistit en la seva repressió sense defallir. Hem conegut tres governs diferents però no hem conegut cap projecte polític concret i ambiciós", ha afirmat Puigdemont, que ha lamentat que no s'ha ofert cap proposta per a Catalunya:
"Hem vist gestos i paraules més per intentar fer creure al món que l'1 d'octubre ja era un full girat que no pas per abordar la resolució del conflicte amb coratge i honestedat."
Puigdemont ha demanat mantenir també la persistència. "No ha estat fàcil ni agradable, però, 4 anys després, la persistència té un nom i el sap tothom: Consell per la República", ha afirmat.
Segons el dirigent de Junts, l'Estat només té un objectiu sobre Catalunya que és "liquidar la nació" i convertir-la en "una regió administrativa, dòcil amb l'Estat i la monarquia, submisa al règim del 78".
"La pervivència de Catalunya com a nació només és possible com a estat independent" i la nació catalana "no serà mai acceptada com a tal dins de l'Estat espanyol", ha conclòs.
La pervivència de Catalunya com a nació només és possible com Estat independent. L'#1oct és l'acte que va refrendar el nostre recorregut històric i va habilitar també el recorregut de futur. No només hi ha camí, hi ha formes de victòria a les nostres mans https://t.co/UlLDMXpyy4 https://t.co/I9p7iVFrsD pic.twitter.com/287Is8u7DD
Carles Puigdemont (@KRLS) September 30, 2021
Detingut fa una setmana
El president Carles Puigdemont el va detenir a Sardenya la policia italiana fa una setmana justa quan arribava a l'aeroport de l'Alguer per participar en l'Aplec d'Adifolk.
A la detenció va seguir molta confusió sobre qui l'havia ordenada i sobre si la famosa euroordre estava en vigor o no, cosa que va afirmar rotundament llavors el Tribunal Suprem.
Citat el 4 d'octubre
Puigdemont va passar una nit a la presó, i l'endemà va comparèixer davant del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, que no va fer cas de la petició de Llarena i el va deixar en llibertat.
El va tornar a citar dilluns, 4 d'octubre, i com que no va dictar mesures cautelars, Puigdemont va poder tornar a Bèlgica sense problemes.
La detenció de Carles Puigdemont va fer reactivar les mobilitzacions independentistes, amb concentracions arreu de Catalunya per reclamar el seu alliberament.
També que els mitjans internacionals tornessin a parlar del conflicte polític a Catalunya, especialment els italians, i també els d'Alemanya, el primer país on es va detenir Puigdemont.