Llarena rebutja l'extradició de Puigdemont només per malversació
El jutge del Suprem retira l'eurordre contra l'expresident i Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Marta Rovira i Clara Ponsatí
El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha rebutjat l'extradició de Carles Puigdemont només per malversació i retira l'eurordre contra l'expresident, i els consellers Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Marta Rovira i Clara Ponsatí.
Llarena denuncia la "falta de compromís" del tribunal alemany per uns fets que podrien haver trencat l'ordre constitucional espanyol i estima que amb la seva decisió han anticipat un enjudiciament pel qual no tenen cobertura normativa.
En el seu escrit Llarena evidenia el seu malestar amb la decisió de la justícia alemanya de no extradir Puigdemont per rebel·lió.
Amb aquests arguments justifica, també, retirar l'euroordre. Perquè sap que tampoc podia anar al Tribunal de la Unió Europea; perquè no li hauria donat la raó. No pels fets, sinó per la forma. Hauria d'haver estat el tribunal alemany, el que hauria d'haver plantejat els dubtes a l'organisme europeeu, i no ell.
Llarena no s'exposa, per tant, a un no de la Unió Europea i prefereix retirar l'euroordre un altre cop. I no només contra Puigdemont, sinó contra els membres del seu govern que també són a l'estranger. I contra Marta Rovira, processada per rebel·lió.
El magistrat, però, no diu què farà amb Anna Gabriel, que també és a Suïssa i processada per desobediència.
La resolució del Suprem sobre l'extradició de Puigdemont by Moderador Noticies Web on Scribd
Malgrat la retirada de l'ordre europea de detenció, Puigdemont continuarà en llibertat però obriria la porta a no poder tornar a Espanya ja que seria automàticament arrestat -en estar vigent l'ordre de detenció en territori espanyol- fins passats un mínim de 20 anys. Aquest termini és el que triga a prescriure el delicte de rebel·lió.
Imediatament, ja han arribat les primeres reaccions, una de les primeres la del seu advocat, Jaume Alonso Cuevillas, que diu que per fi podrà fer vacances.
Doncs sembla que se'ns ha quedat un estiu inmillorable
— J. Alonso-Cuevillas (@JaumeAlonsoCuev) 19 de juliol de 2018
I que, a més, podré per fi fer vacances
🥂 pic.twitter.com/ZUHcMY0oII
El "no" d'Alemanya a l'extradició per rebel·lió és el que va portar la defensa dels empresonats a demanar de nou la llibertat del Suprem. I de moment el que es coneix en aquest sentit és el parer de la fiscalia. Tot i l'entrada de María José Segarra com a fiscal general de l'Estat i el nou tarannà que s'hi destil·la, el ministeri públic s'hi segueix oposant. En poques paraules, perquè Alemanya ha reconegut que hi ha hagut violència a Catalunya, malgrat que no fos prou per extradir Puigdemont per rebel·lió.
Mentrestant, Puigdemont, farà maletes. Es mourà per tot Europa, però ara per ara, no podrà tornar a Catalunya.
La decisió arriba just una setmana després que l'Audiència de Schleswig-Holstein acceptés extradir Carles Puigdemont a Espanya per un presumpte delicte de malversació de fons públics, però no per rebel·lió, acusació que va qualificar d'"inadmissible".
La decisió del tribunal alemany també reconeixia que Puigdemont no presenta un perill de fuga, i per això el van deixar en llibertat. De tota manera, s'ha hagut de continuar presentant cada setmana en una comissaria de policia.
- ARXIVAT A:
- Procés catalàCarles Puigdemont