A Peramola, la nova llar d'infants rural començarà amb 2 alumnes, en Pau i en Joel (CCMA)

Llars d'infants rurals, una eina contra el despoblament

Ja n'existeixen una seixantena i el curs que ve se n'hi afegiran unes 50 més
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

Que un poble disposi d'escola bressol pot ser un dels motius de pes perquè s'hi instal·lin famílies noves. Actualment, hi ha en funcionament una setantena de llars d'infants rurals i, segons ha anunciat la Generalitat, a partir del curs que ve en començaran a funcionar 52 més

En total, el setembre tindrà 122 escoletes rurals situades en municipis de menys de 2.500 habitants.

Una de les noves és la de Peramola, un poble de l'Alt Urgell amb 350 habitants. De moment hi haurà dos alumnes, en Pau i en Joel, però n'hi poden arribar a haver 13.

Per obrir la llar d'infants han de construir una nova aula a tocar de l'escola rural d'infantil i primària, de la qual dependrà també l'escola bressol.
 

El govern assumeix el principal cost del servei

Des de Peramola, la Generalitat ha anunciat el desplegament del Pla d'Integració de l'Etapa Inicial a l'Escola Rural", que implica que el govern assumeix la part més gran del finançament del servei.

 

Amb el pla, els ajuntaments hauran d'aportar un màxim de 5.000 euros a l'any per a la llar d'infants, independentment del nombre d'alumnes. 

Fins ara, la quantitat que havien d'abonar anava en funció del nombre d'infants. Arribava en alguns casos a gairebé 30.000 euros per curs i superava, en la majoria, els 20.000.

"Hem canviat les regles de joc pel que fa a finançament" i des de la Generalitat "aportarem el 85% de finançament de les escoles d'infantil rurals", ha destacat el conseller Josep Gonzàlez-Cambray.

Segons la Generalitat, Catalunya compta amb 419 escoles públiques en municipis de menys de 2.500 habitants. Són el 25% del total d'escoles públiques. D'aquestes 419, 232 són escoles rurals. 

Amb el pla, que es va presentar l'octubre passat, es vol afavorir no només la conciliació, sinó la repoblació dels entorns rurals i evitar el tancament d'escoles per motius econòmics. 

El cas de Vinaixa: llar d'infants per a set pobles petits

A Vinaixa, a les Garrigues, una tècnica d'educació infantil (TEI) contractada per l'Ajuntament té cura dels infants de l'escola bressol d'aquest poble de poc més de 400 habitants.

Es va obrir fa set anys, gràcies a una prova pilot del govern per dotar set pobles petits d'una llar d'infants integrada a l'escola rural. És un servei elogiat pels veïns i que ajuda a captar-ne de nous. El model ha funcionat i, a partir del setembre, la TEI passarà a dependre del Departament d'Educació, com explica aquest vídeo: 

Un model com aquest també s'ha aplicat a Maials, al Segrià; a Isona, al Pallars Jussà; a Les Pallargues, a la Segarra; i a Freginals, Godall i Mas de Barberans, al Montsià.

ARXIVAT A:
Educació Despoblament Família
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut