Detall de la façana del Tribunal Suprem
El Suprem ha revisat les rebaixes de condemnes a delinqüents sexuals (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

Llei del "només sí és sí": El Suprem avala les rebaixes de penes a agressors sexuals

L'alt tribunal ha revisat una trentena de casos

Actualitzat

El Tribunal Suprem ha avalat les rebaixes de penes en aplicació de la llei del "només sí és sí". El ple de l'alt tribunal ha fet pública la decisió després del ple monogràfic que ha fet entre aquests dimarts i dimecres per revisar una trentena de sentències.

La decisió ha estat tombar els recursos que havia plantejat la Fiscalia i que defensaven que no s'havia de reduir la pena dels condemnats amb sentència ferma, si aquesta quedava inclosa dins la forquilla que fixava la norma nova.

Dels 29 casos analitzats, en 27 s'ha decidit per unanimitat del ple que s'havia d'aplicar la rebaixa. En un altre s'ha decidit per majoria, però sense vot particular. I encara n'hi ha un altre en què sí que s'ha decidit elevar la pena.


D'aquesta manera, el Suprem confirma les decisions de les audiències provincials que han permès retallar la condemna a agressors sexuals i fa gaire impossible revocar-les.

Les opcions que tenien els jutges eren aplicar les rebaixes automàticament o mantenir les penes antigues en els casos en què fos possible.

En el debat s'ha escoltat l'opinió dels 15 magistrats, inclòs el president de la sala segona, Manuel Marchena.

D'aquesta manera els tribunals tindran menys marge d'interpretació en les sentències.

El Suprem dificulta que es revoquin les rebaixes de condemnes

El criteri fixat pel Tribunal Suprem sobre l'aplicació de la llei del "només sí és sí" valida les rebaixes de les condemnes a delinqüents sexuals i fa gairebé impossible revocar-les.

Alguns dels casos que havien arribat als jutjats estaven aturats, pendents de saber què diria el Suprem abans d'una decisió definitiva. "Seria desitjable haver tingut aquesta decisió abans", ha afirmat a TV3 María del Prado Escoda, magistrada de l'Audiència de Tarragona.

Per Patricia Faraldo, catedràtica de Dret de la Universitat de la Corunya, gran part de les rebaixes i excarceracions "eren improcedents" i "com a mínim es podia discutir com s'ha fet".

La ministra Montero va impulsar la llei del 'només sí és sí'
La ministra Montero va impulsar la llei del "només sí és sí" (Europa Press)

La polèmica per l'aplicació de la llei ja començava des del minut 1 de la seva aplicació l'octubre passat.

El nou marc jurídic entrava en vigor sense concretar en quins casos s'aplicava, i això generava una disparitat de criteris entre jutjats i una alarma social. I no ha estat fins sis mesos després que el Suprem s'ha pronunciat.

Per això Faraldo es lamenta: "Haurien d'haver reaccionat molt abans, crec que aquí el Tribunal Suprem adopta una posició amb tints polítics, sens dubte".

Per experts consultats per TV3, aquest no serà l'últim capítol de la controvèrsia. Alguns juristes apunten que ara caldrà veure quins seran els efectes que tindrà la reforma de la llei del "només sí és sí", aprovada l'abril passat.

Un miler de rebaixes de condemnes

Fins ara la llei del "només sí és sí" ha comportat més d'un miler de rebaixes de condemnes --de les més de 2.100 que s'han revisat-- i 108 excarceracions, segons les dades recopilades fins a l'1 de maig.

A l'abril es va aprovar la polèmica reforma de la nova llei, avalada per PSOE i PP, cosa que va suposar un trencament dels socialistes amb els socis de govern, Unides Podem.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, va dir d'aquell dia que era "el més trist i difícil com a ministra".

Les formacions de la coalició de govern no van poder consensuar la manera d'aturar l'onada de rebaixes, que Montero va considerar que no s'aturaria tampoc amb la reforma perquè responia al masclisme dels jutges.


Desenes de recursos

Aquesta ha estat la primera vegada que el Tribunal Suprem ha entrat a analitzar si els tribunals han aplicat bé la Llei Orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual en les revisions de pena des que va entrar en vigor el 7 d'octubre.

Fins ara només s'havia pronunciat en resposta a recursos de cassació. És a dir, en sentències no fermes on s'ha hagut d'aplicar la nova llei si oferia un escenari més favorable a l'acusat. Fonts jurídiques han detallat que ha estudiat 75 errors i ha mantingut les penes imposades en 47 i ordenant reduccions en 28.

La primera vegada que el TS es va manifestar sobre la llei va ser amb el denominat cas Arandina. Aleshores, la sala segona va aclarir en una nota de premsa que "es podrà aplicar en benefici del reu quan es fixi ara una pena inferior en aquells supòsits en què sigui procedent, però analitzant cas per cas, no de manera global".

En aquests vuit mesos, el Suprem també ha anat rebent recursos contra les revisions efectuades sobre sentències fermes pel "només sí és sí".

Els recursos de revisió s'han repartit entre els catorze magistrats que componen actualment la sala segona, inclòs el president, Manuel Marchena.

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaTribunal Suprem
Anar al contingut