Llei del teletreball: serà voluntari i l'empresa pagarà les despeses, segons l'esborrany
- TEMA:
- Drets laborals
Govern, sindicats i empresaris reprendran les negociacions per a la regulació del treball a distància, dimarts, amb un nou text sobre la taula, a què ha tingut accés TV3.
El document manté que el teletreball serà voluntari tant per al treballador com per a l'empresa, i les despeses que hagi de fer l'empleat per poder treballar a distància les haurà de sufragar l'empresa.
El nou esborrany incorpora algunes novetats respecte a l'últim, novetats que podrien allargar les negociacions per manca de consens.
L'anterior document especificava que l'empresa es feia càrrec de la totalitat de les despeses, tant les directes como les indirectes, mentre que el nou text deixa més oberta aquesta qüestió, de manera que serà més conflictiva.
No inclou empleats públics
En les negociacions caldrà aclarir qui finançarà la compra de l'equipament necessari i qui pagarà el manteniment del nou lloc de treball a distància.
Una altra novetat, si s'aprova tal com està redactat, és que la llei no serà aplicable per al personal laboral de les Administracions Públiques, que es regirà per una normativa específica.
Aquest punt també pot ser conflictiu pels sindicats que, a més, consideren que el període de transició per aplicar la llei, - tres anys-, és excessiu.
Tot i així, dependrà de si el govern considera que cal aprovar-ho amb urgència per la situació de la pandèmia i ho faci via real decret amb una fase transitòria més curta.
Perquè s'apliqui la normativa, a més, es requerirà que almenys un dia a la setmana durant tres mesos es treballi a distància, cosa que no agrada a la patronal, que ho considera massa poc temps perquè el treballador quedi emparat per la normativa.
Controlar el treballador
En l'esborrany anterior s'establia que les empreses podrien exercir el seu dret de control sobre el treball a distància mitjançant l'ús de mitjans telemàtics, en els termes previstos en la Llei de Protecció de Dades.
L'últim text substitueix aquest paràgraf per un altre en què s'especifica que l'empresa podrà adoptar "les mesures que estimi més oportunes de vigilància i control" per verificar que el treballador a distància compleix amb les seves obligacions "amb la consideració deguda a la seva dignitat".
Segons l'avantprojecte, els empleats que treballin a distància tindran els mateixos drets que els presencials i no podran patir cap perjudici de les seves condicions laborals: ni en la retribució, ni en l'estabilitat en l'ocupació, ni en els temps de treball, formació o promoció professional.
Horaris interminables
El treball a distància requerirà la signatura d'un acord entre empresa i treballador. Serà reversible i no constituirà causa d'acomiadament o de modificació substancial de les condicions laborals si el treballador es nega a exercir la seva activitat a distància.
Tampoc tindrà conseqüències si es constata falta d'adaptació o ineptitud, ni si decideix tornar a la modalitat laboral anterior.
Els treballadors a distància podran flexibilitzar l'horari de prestació de serveis establert i el sistema de registre horari "haurà de reflectir fidelment" el temps de treball realitzat, havent-hi d'incloure el moment d'inici i finalització de la jornada i dels trams d'activitat.
Una de les principals queixes dels empleats que han treballat a distància des de l'inici de la pandèmia ha estat que l'empresa tendeix a tenir connectat el treballador tot el dia, en comptes de limitar-se a l'horari de feina establert com a jornada laboral.
- ARXIVAT A:
- Drets laborals Coronavirus Teletreball