Alan Turing, matemàtic anglès, condemnat per homosexualitat al 1952
Alan Turing, matemàtic anglès, condemnat per homosexualitat al 1952
Londres

"Llei Turing": el Regne Unit indulta els homosexuals que condemnava una antiga llei

El govern britànic ha anunciat que abolirà la condemna que requeia en milers d'homes per ser homosexuals o bisexuals i els donarà el "perdó" pòstum" als que han mort

RedaccióActualitzat

El govern britànic abolirà les condemnes per homosexualitat o bisexualitat que afecten milers d'homes. Les relacions homosexuals eren delicte fins al 1967 a Anglaterra i Gal·les, fins al 1980 a Escòcia i fins al 1982 a Irlanda del Nord. Actaulment, 15.000 homes que encara són vius han estat condemnats en el passat per la seva orientació sexual.

El secretari de Justícia britànic, Sam Gymah, ha defensat que és "molt important" que es doni "el perdó" a les persones que van ser condemnades per delictes sexuals per la seva homosexualitat, ja que aquestes persones serien "innocents de qualsevol crim avui en dia".

Amb aquesta mesura es donaran indults formals als que van ser condemnats per mantenir relacions homosexuals al Regne Unit, una proposta parlamentària del diputat John Sharkey, del Partit Liberal Demòcrata.

També ha estat impulsada pel moviment conegut com a "llei Turing", una campanya batejada en record d'Alan Turing, un matemàtic britànic que va ajudar a desxifrar els codis secrets nazis durant la II Guerra Mundial. Turing va ser condemnat per indecència greu després d'haver tingut relacions amb un home de 19 anys, el 1952. Més tard va ser castrat químicament i es va suïcidar amb cianur el 1954.

El 2013, la reina Isabel II va concedir el perdó al matemàtic, però de tota manera va començar el moviment per demanar que aquest indult s'apliqués a totes les persones que van ser condemnades per la seva orientació sexual.

 

 

En aquesta iniciativa, hi van participar, entre altres, l'actor britànic Benedict Cumberbatch, que va interpretar el personatge d'Alan Turing a la pel·licula "The Imitation Game"

Alguns dels que van ser acusats, com l'escriptor i activista homosexual George Montague, que va ser inculpat el 1974, han demanat un "ho sento", no "un perdó".

"Acceptar un perdó és admetre que vas ser culpable. Jo no vaig ser culpable de res. Només vaig ser culpable d'estar en el lloc equivocat en el moment equivocat."

 

Anar al contingut