Lleida té el primer brot de la desescalada a Catalunya i s'haurà de quedar a la fase 1
En menys de dues setmanes, els nous casos per cada 100.000 habitants s'han més que triplicat en aquesta regió sanitària
La regió sanitària de Lleida sembla que alentirà el procés de desescalada i podria quedar-se, de moment, en la fase 1, dilluns que ve, mentre Girona i Alt Pirineu i Aran passen a la fase 2.
I és que l'Agència de Salut Pública ha detectat cadenes de transmissió de la Covid-19 que han fet triplicar la taxa d'incidència.
S'han localitzat nous casos de coronavirus amb diferents focus a les comarques de Lleida. Entre ells, treballadors d'empreses agroalimentàries o un grup de 20 persones que van assistir a una festa, així com en algunes residències i en personal sanitari, que és on s'han intensificat els controls des de fa unes setmanes. Salut assegura tenir tota la cadena de contagis acotada.
Ll'11 de maig, quan va aprovar-se el pas de Lleida a la fase 1, la taxa d'incidència acumulada en set dies era de 12,1 casos per cada 100.000 habitants. A data 22 de maig, en canvi, aquesta xifra és de 42,7 casos per 100.000 habitants, segons dades del Departament de Salut.
Aquesta "tendència" demana "prudència", segons la consellera de Salut, Alba Vergés, que no descarta encara demanar el pas de Lleida a la fase 2 a partir de la setmana que ve, però que, de moment prefereix "esperar uns dies" i veure l'evolució d'aquests casos.
"Volem comprovar si aquesta tendència es manté a l'alça o es pot controlar i està tot identificat", ha explicat la consellera, que ha afegit que els responsables de Salut no estan "especialment preocupats" per aquest augment de contagis, perquè el volum de casos "no és gaire gran".
Diversos focus de contagi
El repunt de casos estaria relacionat, segons dades de Salut Pública, amb l'aparició de diversos focus.
Des del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha desmentit, en declaracions al programa Els Matins de TV3, que els nous casos tinguin l'origen en la indústria agroalimentària:
"No és un tema focalitzat només en les empreses agroalimentàries, tenim altres focus", ha explicat. I ha afegit que "els estem estudiant tots".
Ramentol també ha remarcat que, majoritàriament, es tracta de casos lleus -alguns, fins i tot, asimptomàtics- que no han tingut impacte en el sistema de salut. I que "de moment s'ha pogut fer correcta traçabilitat dels contatctes".
A més, ha defensat que "la prudència que sempre ha governat les nostres decisions" i que, per això, de moment no han demanat el pas de Lleida a la fase 2, tot i que encara no ho descarten.
Preguntat pel brot detectat a la indústria agroalimentària, l'epidemiòleg Antoni Trilla, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha apuntat a la presència continuada de persones i les baixes temperatures amb què s'hi treballa com a factors que podrien haver afavorit contagis, com també s'ha observat en escorxadors i plantes de processament de carn als Estats Units.
Trilla també ha explicat que "aquests petits focus són un exemple del que podríem anomenar brots, sense que aquesta paraula suposi cap alerta, perquè són coses de petita extensió". Ha afegit que "s'ha detectat a temps, esperem que es controli".
I ha apuntat un "petit retard" en la desescalada:
"Si veiem que no augmenta el nombre de contagis jo crec que serà un petit retard que és raonable i esperem que puguin passar a fase 2 com més aviat millor."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Desescalada