Dos vials de Janssen
Dos vials de Janssen (EFE / Étienne Laurent)

Llençades 15 milions de dosis de la vacuna de Janssen per un error humà

La barreja de components dels fàrmacs de Janssen i AstraZeneca en una planta dels Estats Units obliga a endarrerir l'entrega de vacunes

Actualitzat

Un total de 15 milions de dosis de la vacuna de Jannsen s'han fet malbé per un error en una planta de producció de la companyia Emergent BioSolutions a Baltimore, als Estats Units.

Segons informa "The New York Times", s'haurien barrejat accidentalment components de la vacuna de Janssen amb la d'AstraZeneca. A les instal·lacions d'Emergent BioSolutions, s'hi produeixen tots dos fàrmacs, tot i que el d'AstraZeneca encara no ha estat aprovat als EUA.

La fàbrica havia començat a produir la vacuna, tot i que encara no té el vistiplau per fer-ho, i aquest accident podria endarrerir encara més l'autorització.

La vacuna de Janssen s'administra en una única dosi. Per tant, 15 milions de dosis equivaldrien a 15 milions de persones immunitzades.

 

Un sanitari administra una vacuna de Janssen a Los Angeles (EFE / Étienne Laurent)

 

S'endarrereix l'entrega de dosis

A conseqüència d'això, la farmacèutica Johnson & Johnson endarrerirà l'enviament de dosis de la vacuna contra la Covid-19 a les autoritats nord-americanes. Aquest ajornament, però, no afecta les dosis que s'estan utilitzant actualment als Estats Units, que s'han fabricat als Països Baixos, on les línies de producció ja tenen l'aprovació de les autoritats reguladores nord-americanes.

En un comunicat, Johnson & Johnson no especifica la quantitat de dosis que s'han fet malbé i assegura que el lot defectuós mai va arribar "a les etapes d'envasat i finalització del procés de fabricació". Paral·lelament, l'empresa ha reforçat la supervisió de la planta per evitar problemes de qualitat en la producció.

L'Agència de Medicaments dels Estats Units (FDA) està al corrent del cas i ha enviat experts a la planta de producció per supervisar les operacions. L'empresa assegura que, en coordinació amb el Departament de Salut, aconseguirà entregar 24 milions de dosis de la vacuna durant el mes d'abril.

 

Un vial del fàrmac de Janssen contra la Covid-19
Un vial del fàrmac de Janssen contra la Covid-19 (EFE / Étienne Laurent)

 

La tercera vacuna autoritzada als EUA

S'esperava que, a partir d'aquest mes d'abril, la vacuna de Johnson & Johnson es comencés a produir en grans quantitats en aquesta fàbrica de Baltimore. Els Estats Units comptaven amb aquest fàrmac per accelerar la campanya de vacunació i n'han encarregat 100 milions de dosis.

Aquest error suposa un obstacle inesperat a la campanya de vacunació als Estats Units. El president nord-americà, Joe Biden, va prometre aquest dilluns que el 19 d'abril el 90% dels adults del país podrien demanar cita per vacunar-se contra la Covid-19.

El fàrmac de Janssen va ser el tercer que es va autoritzar als Estats Units contra la Covid-19, després dels de Pfizer-BioNTech i Moderna. Durant el mes de març, se n'han distribuït 20 milions de dosis als Estats Units, una xifra que, segons la companyia, correspon a l'objectiu que s'havia marcat.

Catalunya rebrà, a partir d'aquest mes d'abril, 800.000 dosis de la vacuna de Johnson & Johnson contra el coronavirus. Unes quantes dosis de la vacuna que fabrica Janssen es produiran a la fàbrica que l'empresa Reig Jofre té a Sant Joan Despí.

 

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut