Llibres a favor de la pau: creixen els títols que reflexionen sobre la no-violència

Publicacions com "Jo sé per què canta l'ocell engabiat", de Maya Angelou, mostren un increment de l'interès per les obres que estimulen el pensament crític
Actualitzat
TEMA:
Literatura

Descontrol, Manifesta, Raig Verd, Virus... són algunes de les editorials catalanes (totes, de mida reduïda) que els últims anys han apostat per publicar llibres que estimulin el pensament crític.

Una d'aquestes editorials, la manresana Tigre de Paper, va néixer (gens casualment) el 2011, pocs mesos després de l'11M. Els seus llibres són molt ben rebuts en llibreries com La Ciutat Invisible, ubicada al barri de Sants, de Barcelona, un establiment cooperatiu i autogestionat que, des de fa gairebé 20 anys, aposta per oferir un ventall d'obres que afavoreixin la transformació social.

Una de les seves llibreteres, Irene Jaume, ho resumeix tot plegat d'una manera molt gràfica: "Avui en dia, en què costa tant fer debats perquè tot sembla blanc o negre, els llibres són una eina molt interessant per trobar grisos."

 

Autors clàssics... i pacifistes

En aquest context, hi ha una col·lecció que ara presenta novetats. Parlem del segell Clàssics de la Pau i de la Noviolència, que coediten Angle Editorial i l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).

Aquí hi trobem obres d'Arcadi Oliveras, Gandhi, Judit Butler, Tolstoi, Virginia Wolf, Hannah Arendt, Luther King o Xirinacs... Pensadors i escriptors que, malgrat les seves diferències ideològiques, sempre han volgut promoure la cultura de la pau.

Un exemple és el llibre "El crit de la consciència", fet a partir de les conferències radiofòniques que Luther King va fer 1 any abans que l'assassinessin.

 

"Jo sé per què canta l'ocell engabiat", de Maya Angelou, és l'últim fruit d'aquesta col·lecció pacifista. Es tracta del primer volum de l'autobiografia d'una de les escriptores nord-americanes més reconegudes del segle XX, en què Angelou narra, amb tota la cruesa, el racisme que va patir durant la seva infantesa en un petit poble d'Arkansas.

"Igual que Maya Angelou, tots els autors de la nostra col·lecció --explica Eugènia Riera, responsable de comunicació de l'ICIP-- ens conviden a reflexionar sobre la violència i també ens aporten elements per fer front a tot plegat des de la no-violència i la desobediència civil."

 


La fira dels llibres que prenen partit

Els amants dels llibres "compromesos", com els que publica l'ICIP, troben en la Fira Literal un bon marc per triar i remenar. Aquest any, la Fira, que se celebrarà a la Fabra i Coats a finals del mes de maig, a Barcelona, arriba ja a la seva desena edició. I, com sempre, reunirà un centenar d'editorials i llibreries independents que ofereixen un catàleg especialitzat en el pensament crític. L'any passat s'hi van exposar prop de 6.000 títols.

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut