Llibres per a infants i joves que aquest Sant Jordi encomanen el gust per la lectura

Sant Jordi també està carregat de novetats editorials de literatura infantil i juvenil, tant per als menuts que comencen a llegir com per nois i noies, amb trames fantàstiques i de ficció, però també amb històries molt reals
Carolina Rosich Actualitzat
TEMA:
Sant Jordi

Aquest Sant Jordi arriba carregat de propostes literàries que volen atrapar infants i joves i fer-los lectors. Entre els autors que tenen novel·la nova sota el braç hi ha Carles Sala, guanyador de l'últim Premi Folch i Torres (2021) amb "Capità Lluc".

Un altre dels noms destacats en l'àmbit juvenil és el poeta i rapsode Josep Pedrals, que intenta transmetre'ls passió per la poesia. Ha publicat "El joc del penjat", una novel·la que ha escrit en vers rimat, amb un protagonista que viu el pas a l'adolescència.

Per la seva banda, el Premi Nacional de Literatura Juvenil 2019, Raimon Portell, ens parla de les conseqüències de la guerra a la novel·la "Una balada del Mar del Nord". Aquesta diada, les llibreries especialitzades en el gènere per a primers lectors també tenen a punt un ampli ventall d'àlbums il·lustrats.


"El viatge de les paraules", d'Andrea Marcolongo i Andrea Ucini (Zahorí Books)

Les paraules han viatjat d'una època a una altra, fins a arribar als nostres dies. El llibre ens descobreix d'on venen i ressegueix l'origen i l'evolució de 25 mots, com "fantasia", "desig", "amor", "infància" o "confusió".

L'escriptora italiana Andrea Marcolongo i l'il·lustrador Andrea Ucini desperten passió per les paraules i les llengües amb un àlbum pensat per a infants i adults, ple de curiositats etimològiques.

 


"Capità Lluc", de Carles Sala (La Galera)

Un dels autors més prolífics de la literatura infantil en català, Carles Sala, narra la història de dues colles d'amics rivals que, amb la complicitat d'avis i àvies, emprenen un viatge per veure el mar.

Amb il·lustracions de Joan Subirana, "Capità Lluc" està protagonitzat per un infant cec i combina humor i aventura, una fórmula que ha convertit l'autor en un dels escriptors més aclamats pels infants. Mestre de formació, Sala va ser guardonat amb el Premi Josep M. Folch i Torres l'any 2009 per "Cornèlius i el rebost d'impossibles".

 


"El joc del penjat", de Josep Pedrals (Animallibres)

El poeta Josep Pedrals convida els joves a deixar-se endur per la musicalitat d'una novel·la que ha escrit en vers rimat de principi a final. La trama segueix les peripècies d'un narrador i protagonista que viu els canvis de l'adolescència.

El lector l'acompanyarà en un camí d'experimentació i aprenentatges. Amb il·lustracions de David de las Heras, que també és l'autor de la portada, d'un llibre pensat per a joves lectors que vulguin iniciar-se en la poesia.

 


"Dracs, fades i gegants", d'Oriol Canosa i Cristina Bueno (La Galera)

Una guia completíssima de la mitologia catalana per seguir el rastre de criatures fantàstiques: dracs, fades, gegants, follets i monstres esgarrifosos. Un llibre molt complet i divertit ple de personatges sorgits de l'imaginari popular.

 


"Per què tenim por?", de Fran Pintadera i Ana Sender, i "Cues de somnis", de Rita Sineiro i Laia Domènech (AkiaraBooks)

Dos àlbums il·lustrats que ajuden a afrontar les pors, ara que el context de guerra desperta preguntes i neguits entre els infants i que expliquen les crisis de refugiats amb ulls de nen.

 

Fran Pintadera i Ana Sender, els autors de "Per què plorem", traduït a vuit idiomes, tornen a fer tàndem a "Per què tenim por?", en què un pare i un fill comparteixen pors i inseguretats. I Rita Sineiro i Laia Domènech expliquen la vida en un camp d'acollida, a través de l'experiència d'un nen.

 


"Una balada del Mar del Nord", de Raimon Portell (Edebé)

Una novel·la d'estil poètic que té com a rerefons el record de la guerra i la memòria. Està construïda en capítols breus que semblen haikus i deixen que el lector decideixi per on comença.

És també una història sobre la identitat: qui som, què ens defineix i com ens construïm. Raimon Portell va rebre el Premi Nacional de Literatura Infantil amb "Camins d'aigua" el 2019, la història d'una nena que viu en una ciutat en guerra, i també ha estat mereixedor del Premi Llibreter i el Serra d'Or.

 


"Rei", de Mónica Rodríguez, i "Un ewok al jardí", de Pedro Ramos (Edebé)

Es tracta dels Premis Edebé de Literatura Infantil i Juvenil 2022, dues històries dures i esfereïdores, que arriben avalades pels guardons de referència del sector infantil i juvenil.

Mónica Rodríguez es basa en el cas real d'un nen que va viure durant dos anys al carrer, acollit per una manada de gossos. Una novel·la sobre l'abandonament i la solitud en la infantesa. Pedro Ramos, per la seva banda, ha escrit una ficció sobre un tema molt present entre el jovent, especialment després de la pandèmia: la depressió i el suïcidi.

 

 

Tornen els clàssics

"El més petit de tots", de Lola Anglada i Sarriera (Libros del Zorro Rojo)

En la commemoració del 130è aniversari del naixement de Lola Anglada, s'ha reeditat "El més petit de tots", que va escriure i il·lustrar en plena Guerra Civil i transmetia els valors republicans als nens i nenes.

 


"El bruixot d'Oz", d'L. Frank Baum

També s'ha tornat a editar el clàssic de l'autor nord-americà L. Frank Braun, publicat el 1900, que després va portar als escenaris en versió teatral i musical. Ara s'ha incorporat a la col·lecció L'Hora dels Clàssics, amb una traducció de Miquel Desclot i les il·lustracions d'Iban Barrenetxea.

 
ARXIVAT A:
Cultura Literatura Sant Jordi
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut