Llista d'espera per formar part dels armats de Sant Hilari Sacalm
Hi ha unes 50 persones a la cua i això fa que alguns hagin d'esperar entre set i vuit anys per poder participar-hi
A Sant Hilari Sacalm, a la Selva, el Divendres Sant és dia gros. El municipi fa més de 300 anys que celebra el viacrucis vivent amb la implicació del poble. És una posada en escena que preparen des de fa mesos.
La tradició està tan arrelada al poble que hi ha llista d'espera per poder formar-ne part. Com l'Aaron Súria i l'Oriol Gol, que fa temps que assagen per sortir al viacrucis i fer de trompetistes.
Aquest any, però, encara no és el seu torn. Estan en una llista d'espera de més de 50 persones i els han dit que encara s'hauran d'esperar uns set o vuit anys.
La llista es va reformant a poc a poc. "A mesura que en van sortint uns, en poden entrar uns altres", explica la Sussi Casselles:
"Hi ha molta gent que fa molts anys que espera per fer el paper que li agrada; a vegades fa altres papers durant molt de temps fins que li toca el dia".
Com en Lluc i en Noel, que han hagut d'esperar vuit anys per desfilar. Pel Noel, tot aquest temps d'espera no ha passat en va. Ha servit per assajar i practicar per al gran dia: "Ha valgut molt la pena", diu orgullós.
Una història ben arrelada
Veient el temps d'espera, hi ha algunes famílies que decideixen avançar-se i apunten els infants tan bon punt neixen o fins i tot abans. És el cas de la Sandra Casas i el seu fill Aran Arvelo: "Suposo que la trajectòria del meu pare, i el pare del meu fill va fer que quan em vaig quedar embarassada, sense ni tan sols saber el sexe, ja l'apuntéssim a fer d'armat petit",
L'Albert Porta fa 19 anys que és el capità de la banda. Per ell, "és una tradició que s'ha d'anar seguint... si ho sents".
Als armats de Sant Hilari Sacalm hi ha tantes places com vestits. Per això una vintena de voluntaris es dediquen durant tot l'any a preparar el vestuari que portaran. Cada un té unes deu peces diferents i estan adaptats a cada armat.
Una tradició amb tres segles d'història que encara segueix ben arrelada al municipi, amb més de 300 voluntaris que participen any rere any.