Lloguers de rècord: consulta el preu de l'habitatge al teu municipi
- TEMA:
- Habitatge
Que cada dia és més car llogar un pis no és cap novetat, però les dades sobre habitatge a partir de les fiances presentades a l'Incasòl el tercer trimestre de l'any són encara més gràfiques. Des del 2014 el preu dels lloguers s'ha disparat, sobretot a la ciutat de Barcelona. Aquest any ha seguit la mateixa tendència i ha pujat, de mitjana, un 5,3% a tot Catalunya, un 8,2% a l'àrea metropolitana, i prop del 10% a la capital (un 9,8%).
Per llogar un pis a Barcelona, actualment cal pagar uns 1.171 euros de mitjana, 100 euros més que a finals del 2022. A l'Àrea Metropolitana, el preu mitjà ha pujat durant el 2023 fins als 875 euros. La mitjana del preu del lloguer a Catalunya són 848 euros.
Amb tot, les xifres varien molt segons la comarca. N'hi ha 30 on el preu del lloguer ha pujat més que l'IPC, que aquest desembre se situa en el 3,1%, segons la dada avançada que ha fet pública aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Destaca, per exemple, l'Alt Urgell, amb un increment del 12%; la Cerdanya, amb prop d'un 18%; el Moianès, que frega el 19%; o la Vall d'Aran, on els preus han pujat un 34% en l'últim any, respecte al tercer trimestre del 2022.
A l'altra banda de la balança, hi ha comarques com el Baix Ebre, les Garrigues, el Pallars Jussà, la Terra Alta i l'Urgell, on els preus han baixat lleugerament.
Barcelona paga el preu més car
La capital és, sens dubte, un dels grans motors d'aquest encariment del preu de l'habitatge i és també l'àmbit territorial on menys contractes s'han signat.
El preu que s'ha pagat, de mitjana, els últims 12 mesos per llogar un pis són 1.171 euros. Però hi ha districtes on aquest preu es dispara encara més. El més car és Sarrià - Sant Gervasi, on el preu mitjà del lloguer ascendeix als 1.669 euros.
El segueixen les Corts i l'Eixample, que és el districte on més contractes nous s'han fet. Per sota del preu mitjà trobem, per aquest ordre, Gràcia, Sant Martí, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Sant Andreu, Horta-Guinardó i Nou Barris.
Les altres ciutats que fan pujar la mitjana
El municipi on els nous lloguers són més cars és Sant Vicenç de Montalt, al Maresme, amb un preu mitjà de 1.989 euros. El segueix Sant Cugat del Vallès, que és un dels municipis més rics de Catalunya, segons l'IDESCAT, on el preu del lloguer frega els 1.500 euros; i diversos municipis costaners, com Tiana, amb 1.441 euros; Cabrils, amb 1.362; i Sitges, amb 1.358.
A banda de Barcelona, també superen els 1.000 euros de lloguer Sant Just Desvern, Cabrera de Mar, Teià, Sant Andreu de Llavaneres, Esplugues de Llobregat, Castelldefels, Matadepera, Sant Joan Despí, Lliçà d'Amunt, Montgat, Alella, Vilassar de Mar, el Masnou, Gavà, Vilablareix, Collbató i Begues.
Les dades del Servei d'Estudis i Documentació d'Habitatge, a partir de les fiances de lloguer dipositades a l'Incasòl, no inclouen aquells municipis on s'hagin signat menys de cinc contractes en l'últim trimestre.
Entre els que han llogat pisos més barats hi ha Badia del Vallès, la Pobla de Segur, la Sénia, Gandesa, Artesa de Segre, el Perelló, el Pont de Suert o Calaf.
El 2014, punt d'inflexió
Per entendre aquesta tendència desmesurada d'increment de preus cal mirar enrere. A mitjans del 2008 llogar un pis a Barcelona suposava una despesa mensual de 833 euros. A Catalunya, de mitjana, era de 672.
Amb la crisi econòmica que va esclatar a finals d'aquell any, els preus van començar a baixar. Sis anys després, a mitjans del 2014, el preu mitjà del lloguer a Barcelona va arribar als 668 euros i, a Catalunya, als 528.
A partir de la segona meitat del 2014, el preu va tornar a pujar sense parar fins que va arribar la pandèmia. A principis del 2020, el preu ja havia arribat als 980 euros a Barcelona i als 738 a Catalunya.
Els lloguers van baixar lleugerament entre el 2020 i el 2021 i, des d'aleshores, s'han disparat. A Barcelona, llogar un pis costa prop de 200 euros més que abans que arribés la covid i, a Catalunya, se'n paguen 120 més.
En 10 anys, doncs, de lloguers que no arribaven a 700 euros a Barcelona, hem passat a lloguers de prop de 1.200 euros. A Catalunya, l'evolució ha sigut de menys de 530 euros a prop de 740.
Baixen els contractes de lloguer
Que cada cop és més difícil assumir un lloguer ho demostra també que se'n formalitzen menys contractes, segons el Sindicat de Llogateres. A Barcelona han caigut un 15% els últims 12 mesos i a Catalunya, gairebé un 10%.
Una situació que el sector immobiliari atribueix a l'excés de regulació perquè diu que limita l'oferta i fa pujar els preus.