Lloret multa quatre joves per fer balcòning i apuja la pressió sobre els pisos turístics

Fa anys que els hotels pateixen aquesta pràctica, però ara s'ha detectat també en zones residencials i urbanitzacions, més allunyades del centre i menys controlades

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Lloret de Mar, a la Selva, segueix lluitant per canviar el model turístic i allunyar-se del turisme de borratxera. Després d'amenaçar amb multes la plataforma Uber Eats, que vol repartir menjar a la platja, aquest estiu el consistori ha tancat una vintena d'allotjaments turístics per parar els peus a les conductes incíviques.

A més, ha sancionat quatre joves per fer balcòning, és a dir, saltar a la piscina des del balcó, amb multes de 300 euros.

És una pràctica perillosa que des de fa molts anys pateixen els hotels, però que ara s'està detectant també en zones residencials i urbanitzacions, més allunyades del centre i menys controlades.

L'Ajuntament vol allunyar-se del turisme de borratxera (ACN/Gerard Vilà)

"He vist el que no està escrit"

És el cas del barri de Roca Grossa, on estan farts de suportar turistes passats de voltes. Els seus veïns denuncien que un 23% de les cases s'han convertit en habitatges d'ús turístic, més del doble del que permet la normativa, amb les molèsties que això comporta.

"He vist el que no està escrit de balcòning. Quan arriben borratxos també deixen contenidors enmig de la carretera, i s'hi asseuen i fan soroll. A més, ho deixen tot brut", relata Roser Vila, veïna del barri.

"Nosaltres intervenim davant qualsevol molèstia que hi hagi i que sigui avisada pels veïns", explica el regidor de Turisme de Lloret de Mar, Frederic Gich, que admet que costa més perseguir conductes incíviques quan són fora del nucli urbà:

"No és el mateix un habitatge d'ús turístic, que està disseminat i no té cap responsable que els indiqui les normes, que un hotel, que està ben estructurat."

Dos hotels de Lloret de Mar a primera línia de costa (ACN/Aleix Freixas/Xavier Pi)

Demanen més vigilància

Davant l'incivisme, els habitants d'aquest barri reclamen més presència policial a la zona i fins i tot s'han organitzat a través de canals interns.

"Quan hi ha molt de merder ho posem al grup perquè algú truqui a la policia o ho fem tots a la vegada per fer més força", adverteix Simon Mordoh, un altre veí.

Per la seva banda, des de l'Associació de Veïns de Roca Grossa, Ramon Vilaró diu que el que volen és que es compleixi el que marca la regulació: "Demanem que es faci complir la normativa, no miracles".

"Si hi ha previst un 10% d'habitatges d'ús turístic a Roca Grossa, no n'hi volem un 11%. I menys un 23%, com estem patint."

La normativa sovint topa amb les empreses que gestionen aquests habitatges, moltes vegades estrangeres. Per això resulta més complicat demanar responsabilitats.

 

ARXIVAT A:
TurismeSeguretat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut