"Corrupció a la terra" és un terme que les autoritats iranianes utilitzen per referir-se a una àmplia gamma de delictes (Pexels)

L'lran condemna a mort dues activistes LGTBI per "promoure la corrupció a la Terra"

Zahra Sedighi Hamedani, de 31 anys, i Elham Chubdar, de 24, estan acusades de promoure l'homosexualitat, comunicar-se amb mitjans contraris al règim iranià o de tràfic de persones
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Iran

"Promoure l'homosexualitat", "promoure el cristianisme" i comunicar-se amb "mitjans de comunicació contraris a la República Islàmica". Un tribunal de l'Iran ha condemnat a mort dues activistes LGBTIQ+ amb aquests arguments. El delicte: "promoure la corrupció a la Terra", considerat un dels més greus dins el codi penal iranià.

Es tracta de Zahra Sedighi Hamedani, de 31 anys, i Elham Chubdar, de 24. Segons ha informat l'organització kurda en defensa dels drets humans Hengaw, les dues noies estan empresonades en un centre de dones de la província d'Urmia, al nord-oest del país.

Allà mateix va ser detinguda la primera, Sedighi Hamedani --també coneguda com a Sareh--, l'octubre de l'any passat, quan volia creuar la frontera cap a Turquia.


Segons va denunciar en el seu moment Amnistia Internacional, la van detenir per la seva orientació sexual i identitat de gènere --real o suposada--, així com per les seves publicacions i declaracions a les xarxes socials en defensa dels drets dels homosexuals, bisexuals, transgèneres i intersexuals.


L'organització Hengaw explica que, després que la Guàrdia Revolucionària Islàmica la va detenir, va estar dos mesos aïllada en una cel·la de la mateixa presó de dones d'Urmia i se li va denegar el dret a un advocat. També assegura que va patir assetjaments i la van amenaçar d'executar els seus dos fills.

Juntament amb Sedighi Hamedani i Elham Chubdar, l'ONG informa que hi ha detinguda una tercera dona, Soheila Ashrafi, de 52 anys, acusada dels mateixos càrrecs i que espera el seu veredicte.

Aquesta i altres organitzacions en defensa dels drets LGTBIQ+ reclamen l'alliberament immediat de les activistes i fan una crida a la comunitat internacional perquè en prengui part.


L'Iran també les acusa de tràfic de persones

Per contra, l'agència de notícies oficial iraniana, IRNA, ha assegurat que "contràriament a les notícies publicades a les xarxes, les condemnades han enganyat i traficat amb dones i nenes joves fora del país prometent-los oportunitats educatives i laborals, i van provocar el suïcidi de diverses de les seves víctimes".

"Corrupció a la terra" és un terme que les autoritats iranianes utilitzen per referir-se a una àmplia gamma de delictes, inclosos els que estan relacionats amb la moral islàmica.

Al març, el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, va descriure l'homosexualitat com a part d'una "privació moral" generalitzada a la civilització occidental.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+ Iran
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut