Lluita fratricida entre palestins al camp de refugiats de Jenín

La missió de l'Autoritat Palestina contra els grups armats que s'amaguen dins d'aquest camp de Cisjordània ja ha provocat 11 morts

Actualitzat

Els trets sonen a totes hores al camp de refugiats de Jenín. Els veïns fan el que poden per intentar fer vida normal, tot i que a casa s'han quedat sense llum ni aigua corrent. Els nens, que fa 25 dies que no van a l'escola, juguen als carrers, on s'acumulen muntanyes de brossa.

No és la primera vegada que aquest camp està sota setge. L'exèrcit israelià hi ha fet incursions durant anys –especialment dura, la del 2002, en què en deu dies van morir una cinquantena de palestins. Però aquesta vegada és diferent: qui els ataca no són els israelians, sinó les forces de seguretat de l'Autoritat Palestina.

"No sé què és el que volen. Tots dos bàndols són fills d'una mateixa família, són tots germans", explica l'Amal mentre camina tensa pels carrers del camp. La lluita fratricida ja s'ha endut la vida d'onze palestins: cinc membres de les forces de seguretat, i sis veïns del camp, dels quals es desconeix quants eren combatents i quants civils.

Els veïns eviten els carrers amples del camp (3Cat / J. Brescó)

 

La resistència continua

I és que aquí tots conviuen plegats. Mentre caminem pels carrers estrets que s'obren pas entre l'acumulació de cases, topem amb un jove armat amb un kalàixnikov. Acaba de saludar un grup de nens que jugava al carrer i un home gran que passava per allà. Li demanem si podem parlar amb ell i ens diu que cap problema; abans, això sí, es tapa completament la cara. 

"Ni abandonarem el camp ni entregarem les armes. Resistirem l'ocupació, ja sigui contra l'Autoritat Palestina, contra els americans o contra els israelians".

El combatent s'identifica amb el nom d'Abu Muhammad i ens explica que forma part de la Jihad Islàmica Palestina, el grup armat majoritari dins del camp. Segons ell, l'operació militar que està duent a terme l'Autoritat Palestina no té sentit, i se sent traït pel seu president, Mahmud Abbas, aquí conegut per tots com Abu Mazen: "Ha arruïnat la vida en el camp. Ahir van matar una dona, abans-d'ahir un nen, l'altre dia un home gran. Així és com es protegeix la pàtria? És això el que vol Abu Mazen?"

El combatent Abu Muhammad, durant l'entrevista (3Cat / W. Kamar)

 

Tothom sota perill

La campanya de les forces de seguretat palestines està focalitzada en fer fora del camp combatents com Abu Muhammad, però la resta de veïns no viuen al marge del què passa. Fins i tot voluntaris mèdics com en Salah han vist com l'autoritat els restringia la llibertat: la setmana passada el van detenir durant dos dies i mig. Encara no sap el perquè.

"Ens van pegar i ens van insultar greument, mentre nosaltres rescatàvem vides. Ens van arrencar les armilles i ens van dir que no mereixíem portar-les, que no érem metges de debò", explica mentre ens ensenya una completíssima farmaciola de primers auxilis. En Salah espera que aviat acabi aquesta lluita que se li fa tan estranya:

"És un sentiment molt dur, perquè tenim la mateixa sang i la mateixa religió, que és el més important. Aquí no hi ha guanyadors; només perdedors"

En Salah parla amb dues nenes que pinten al carrer (3Cat / W. Kamar)

 

Una missió "necessària"

La campanya de Jenín està fent que la popularitat de Mahmud Abbas entre els palestins de Cisjordània continuï en caiguda lliure. Però l'Autoritat Palestina defensa que el que està fent és necessari, i que Jenin és tan sols el principi. 

"Aquesta operació és per al benefici dels ciutadans palestins. Per als pares i els fills que viuen segrestats al camp de Jenín pels combatents i pels partits que els financen", assegura Anwar Rajab, el portaveu de les Forces de Seguretat de l'Autoritat Palestina.

Anwar Rajab ens rep sota grans mesures de seguretat a la "mukataa" de Jenín, l'edifici administratiu construït durant l'època del mandat britànic. La façana és plena de marques de bales i vidres trencats. Des del seu despatx, sota la mirada d'Abbas vigilant-nos des d'una foto emmarcada, el portaveu explica el doble vessant de l'operació.

"És un assumpte purament de seguretat, però que té serioses dimensions polítiques."

Anwar Rajab parla per telèfon des del seu despatx (3Cat / W. Kamar)

 

El vessant polític

"No permetrem que ningú doni a Netanyahu la justificació que busca i que li permeti dur a terme la missió que té amb els seus companys de coalició d'extrema dreta de reocupar Cisjordània", defensa. La demostració de força és, doncs, també, per evitar que Israel tingui una excusa per entrar en aquestes ciutats. Cosa que, d'altra banda, ja ha demostrat que pot fer en qualsevol moment, si ho creu oportú.

El portaveu no ho expressa, però molts analistes tenen clar que hi ha un altre motiu per, com creuen els veïns del camp de Jenín, fer la feina que fins ara feia Israel. L'Autoritat Palestina vol guanyar punts de cara a l'exterior, per acabar sent l'encarregada de supervisar Gaza un cop finalitzi la guerra.

De moment, la campanya de l'Autoritat Palestina per impedir que Israel entri a ciutats de Cisjordània i posi en perill la vida dels palestins que hi viuen acumula onze morts. Tots ells palestins. 

Les piles de brossa s'acumulen davant la inacció de les autoritats (3Cat / J. Brescó)

 

ARXIVAT A:
PalestinaCisjordània
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut