Llum verda a les retallades a les subvencions de les energies renovables
La polèmica per les retallades a les renovables ha traspassat fronteres i ha portat Espanya als tribunals internacionals, demandada per desenes de fons d'inversió estrangers
Nou revés per als que van invertir milions d'euros en renovables quan el govern espanyol garantia rendibilitats pròximes al 20%, uns guanys que s'han anat reduint decret rere decret. De res han servit les pressions al ministeri per aturar el decret que elimina el sistema actual de primes a renovables, cogeneració i residus.
El govern espanyol aprova finalment els canvis en les subvencions a les renovables mentre fa front a demandes milionàries dels fons d'inversió que han quedat atrapats per la retallada en les bonificacions per generar aquest tipus d'energia. Molts particulars també s'han enganxat els dits.
Els fons d'inversió estrangers que havien invertit en renovables han demandat Espanya als tribunals internacionals per inseguretat jurídica.
Segons ha explicat el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres, els objectius són "dotar d'estabilitat el sistema, donar una rendibilitat raonable i introduir certesa al sector."
La polèmica per les retallades a les renovables ha traspassat fronteres i ha portat Espanya als tribunals internacionals, demandada per desenes de fons d'inversió estrangers. Van invertir 2.000 milions d'euros en plantes fotovoltaiques com aquesta que han vist caure la rendibilitat que els havia garantit el govern espanyol. Els inversors denuncien la inseguretat jurídica que tenen perquè les normes que regulen aquestes energies canvien constantment. Des de fa mesos pressionen també perquè el ministeri no aprovi el decret que té sobre la taula per eliminar totalment les primes a renovables, cogeneració i residus.
Jaume Margarit, de l'Associació de Productors d'Energies Renovables explica que "Ara ens trobem que el govern està anant al revés de tots els governs del món anant contra les renovables." Segons Margarit, el govern ha fet una reforma que "en lloc de fomentar renovables, el que està fent és aturar-les."
El ministeri considera que aquestes tecnologies ja són prou viables econòmicament per funcionar sense ajudes. Per això, amb el nou decret pendent d'aprovar cobrarien l'electricitat a preu de mercat. El ministeri promet una rendibilitat pròxima al 7,5%, amb caràcter retroactiu i al llarg de tota la vida útil de la instal·lació. Un sistema de revisions, cada tres i sis anys, servirà per anar ajustant els ingressos de les renovables. El sector considera que la retroactivitat arruïnarà molts inversors que havien apostat per energies netes i ara ho estan passant malament.