Llum verda als pressupostos
Llum verda als pressupostos
Barcelona

Llum verda als pressupostos en un tens i polèmic debat al Parlament

El Parlament aprova els pressupostos per al referèndum malgrat els advertiments dels lletrats i de l'oposició

RedaccióActualitzat

Quatre mesos després de la presentació al Parlament, finalment s'han aprovat definitivament els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2017, inclosa la disposició que preveu un referèndum, i malgrat les advertències jurídiques dels lletrats de la cambra. En un dels debats més tensos de la legislatura, la majoria independentista ha fet valer la seva majoria per aprovar els comptes amb 64 vots a favor -la CUP ha cedit el vot de dos diputats que s'han sumat als 62 de JxSí - i 61 en contra -de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC- i set abstencions, de la CUP.

Junts pel Sí i la CUP han mantingut el gruix del text tombat pel Consell de Garanties i han inclòs, a proposta de Catalunya Sí que es Pot, una referència al referèndum acordat.

La polèmica esmena sobre la disposició addicional dels pressupostos que preveu el referèndum, per la seva banda, s'ha aprovat amb 72 vots a favor, 9 en contra i cap abstenció. Durant la seva votació, els diputats del PP i Cs no han votat i han aixecat les mans en senyal de protesta.  L'esmena recull:

"El govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'habilitar les partides per a garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya".

En la votació, una diputada de CSQEP ha votat a favor de l'esmena de la CUP a la disposició addicional 31. Es tracta de la diputada Àngels Martínez, membre de Podem, que així ha votat amb JxSí i la CUP. Abans, en la votació de l'esmena 39, Ciutadans ha al·legat que s'ha equivocat quan volia votar que "no".

Votació tensa i polèmica

La votació, que s'ha dilatat per la intervenció dels diputats que demanaven la lectura de diverses esmenes, ha estat precedida de polèmica i tensió. El ple s'ha aturat 5 minuts per una nota dels lletrats a la mesa que alertaven els diputats que si es mantenien les esmenes amb el compromís del referèndum es contradeia el Tribunal Constitucional. Amb el manteniment de la votació, són els grups polítics i no directament la mesa els que n'assumeixen les conseqüències.

Els lletrats del Parlament adverteixen que es pot vulnerar el dictamen del TC

El secretari general i el lletrat major han advertit que la disposició del referèndum està afectada per la nul·litat del Tribunal Constitucional i que incomplir-ho seria vulnerar el dictamen del TC i es pot incórrer amb responsabilitats. Després de l'avís que mantenir el text de la disposició del referèndum representarà ignorar el TC, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha donat cinc minuts als grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP perquè poguessin analitzar la nota i si tiraven endavant la votació dels pressupostos.

Després del recés, Ciutadans, el PP i el PSC han demanat que es reunís la mesa, però Forcadell també ho ha rebutjat recordant que estaven en el ple i que la nota ha arribat quan el ple ja estava reunit. En aquest sentit, ha al·legat que la mesa només es reuniria per "reinterpretar el reglament" o per reorganitzar el debat.

Ciutadans i el PSC, però, han registrat la petició perquè es reuneixi la mesa del Parlament. 

Davant de l'advertiment dels lletrats, Anna Gabriel, de la CUP, que ha lamentat un "Tribunal Constitucional que fa política", ha dit que queden "advertides, són coneixedores i els suposa un repte". Joan Coscubela, Catalunya Sí que es Pot, ha manifestat que mantenen l'esmena i ha demanat respectar el dictament del consell de garanties estatutàries. També han assegurat que necessiten "la presidenta, de presidenta, no de màrtir".

Jordi Turull, de Junts pel Sí, ha assegurat que entén que el Parlament és òrgan sobirà per prendre les seves decisions i ha defensat el dret dels diputats a la llibertat d'expressió i de representar la ciutadania. Ha reiterat que el mandat del govern recull referèndum sí o sí i, en aquest sentit, ha anunciat que "votarem a favor de l'esmena CSQEP i de la CUP": "Som junts pel sí, no junts perquè sí i reclamem defensar els nostres compromisos amb els ciutadans de Catalunya".

El vicepresident Oriol Junqueras ha dit, per la seva banda, que manté el projecte de llei sense tocar la disposició adiccional del dictamen per celebrar el referèndum.

L'oposició avisa que es vulnera la prohibició del TC

L'oposició, que no han presentat esmenes, assegura que aquests pressupostos són insuficients per cobrir totes les necessitats socials, i que són il·legals, i avisa que els impugnarà al Tribunal Constitucional. Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha dit que la disposició adiccional del dictamen poden incórrer la prohibició del TC. També els ha acusat de carregar contra els funcionaris jurídics que els "diuen el que no volen sentir". "Això és el cant dels signes del procés", ha etzibat el portaveu de Cs.

Santi Rodríguez, del PP, ha manifestat que s'han vulnerat els drets dels diputats i ha demanat respecte. Considera "intolerable" que s'utilitzin escons per "menysprear la tasca dels lletrats del Parlament".

Miquel Iceta, del PSC, ha dit que volen mantenir el dictamen del consell d'estat de garanties estatutàries i que no el poden desatendre. Ha reclamat, a més, que es facin les coses bé i l'auxili del lletrats de la cambra.

L'oposició en bloc reclama la convocatòria urgent de la junta de portaveus i Forcadell ho ajorna

Després d'una picabaralla entre els grups parlamentaris, i un cop s'havia cridat a la votació dels pressupostos, el PP, el PSC i Cs han recalamt la convocatòria urgent de la junta de portaveus. Forcadell ha assegurat que la convocaran després de la votació ja que s'havia cridat a votació.

Els tres grups parlamentaris ho han rebutjat. i el portaveu del PP, Santi Rodríguez, ha dit que reclamava la convocatòria, precisament, per analitzar la votació.

En una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio", la representant cupaire, Eulàlia Reguant, ha reclamat que es fixin la data i la pregunta del referèndum. Segons la CUP, la data: al setembre. I la pregunta: "Vols que Catalunya esdevingui una república independent?" Sí o no. Pregunta clara, resposta binària i formulada en català i aranès, ha dut. Per Junts pel Sí, el referèndum està previst doblement en aquests pressupostos.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut