Llum verda per exhumar les primeres víctimes enterrades al Valle de los Caídos

Els treballs començaran a partir de Nadal i, segons ha pogut saber TV3, ja s'han sol·licitat als familiars mostres d'ADN
Redacció Actualitzat
TEMA:
Memòria històrica

Patrimoni Nacional aprova dur a terme 31 exhumacions de les víctimes enterrades a les capelles de la basílica de la Santa Creu del Valle de los Caídos.

Han acordat realitzar les obres pertinents per a l'accés i consolidació dels diferents nivells de les criptes perquè els forenses puguin entrar després d'haver rebut l'aval de l'Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja, que assegura que els elements estructurals principals "no presenten símptomes de deteriorament".

Així ho va comunicar aquest dimarts als familiars de les persones inhumades al Valle, concretament a les 31 que tenen en marxa les sol·licituds d'exhumació, entre elles, les dels germans Lapeña.

Per ara, els únics que tenen una interlocutòria per poder dur a terme l'exhumació són els familiars dels germans Manuel i Antonio Lapeña, de Villarroya de la Sierra a Saragossa, que van ser afusellats l'any 1936 pel bàndol nacional.

Segons assenyala l'organisme en un comunicat, l'acord es va adoptar el passat 1 d'octubre, és a dir, gairebé un mes abans que es dugués a terme el 24 d'octubre l'exhumació de Franco, encara que no s'ha comunicat als familiars interessats fins aquest 12 de novembre.

Els treballs començaran a partir de Nadal i segons ha pogut saber TV3 ja s'han sol·licitat als familiars mostres d'ADN.

En virtut de l'acord, un cop realitzat el projecte d'obres per a l'accés i consolidació dels diferents nivells de les criptes, es procedirà a l'obertura de la capella del Sant Sepulcre, seguint per la capella del Santíssim i, finalment, per les capelles laterals de la nau de la basílica.

Al Valle de los Caídos hi ha les restes registrades de 33.833 persones. Segons dades del Ministeri de l'Interior, 21.423 de les víctimes estan identificades i 12.410 són desconegudes.

Procés revisat per metges forenses

Durant tot el procés es comptarà amb l'assistència permanent d'experts forenses per a l'assessorament tècnic i legal del tractament dels sepulcres.

En el transcurs de l'execució de les diferents frases de les obres, es sol·licitarà el Consell Mèdic Forense una inspecció valorativa que porti a determinar les diferents consideracions físiques, tècniques i jurídiques en cada lloc de la basílica.

Segons Patrimoni, d'aquesta manera i tenint en compte totes les mesures i actuacions anteriors, es podrà determinar la viabilitat de la localització, identificació i recuperació de les restes de les persones inhumades, "amb respecte als drets de tercers".

 

Sense problemes estructurals

En el cas dels germans Lapeña, les obres per accedir a la cripta van arrencar al juliol de 2018, però estaven paralitzades. L'exhumació va ser autoritzada per un jutge de San Llorezo de el Escorial, però s'estava a l'espera d'un informe sobre possibles problemes estructurals on es troben les restes.

Aquest informe va concloure el passat mes de setembre que les exhumacions no danyarien l'estructura i seria possible l'accés a l'extracció de caixes sense que comporti risc per a la cripta.

Amb l'informe ja conclòs, les famílies van demanar al govern espanyol, en una carta oberta al president en funcions, Pedro Sánchez, que habilités una partida pressupostària per començar els treballs d'extracció.

"No permetin que el Consell d'Administració de Patrimoni Nacional segueixi sostraient-se, com si pogués anar per lliure, d'iniciar les tasques d'exhumació de les restes dels nostres pares i avis."

 

Subvenció Bloquejada

D'altra banda, fonts de Patrimoni Nacional han confirmat que segueix bloquejada la subvenció anual corresponent al  2018 de 340.000 euros per a l'Abadia Benedictina de la Vall dels Caiguts.

Fonts de la Ababía van assegurar el passat mes de juliol que ja s'havia enviat un pressupost tal com ho havia requerit l'organisme.

Les visites al Valle de los Caídos abans i després de l'exhumació de Franco, durant el mes d'octubre, van ascendir a 16.632, segons han confirmat fonts de Patrimoni.

Aquesta xifra és molt inferior a la registrada en el mateix mes de l'any passat, quan hi va haver 41.866 visitants, encara que cal tenir en compte que va romandre tancat de l'12 a l'28 d'octubre per procedir a a l'exhumació de l'dictador.

ARXIVAT A:
Memòria històrica Francisco Franco
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut