Llums i ombres de la COP28: no evitarà un escalfament de més d'1,5 graus, alerta la ciència
Entre els punts més foscos hi ha les considerades "falses solucions", com l'energia nuclear o les tecnologies d'absorció i emmagatzematge de carboni
8 anys i un dia després de l'Acord de París, la COP28 de Dubai ha arribat a un acord que s'ha qualificat d'"històric". Per primera vegada, una cimera pel clima acorda "deixar enrere" tots els combustibles fòssils: el carbó, el petroli i el gas. I assolir les zero emissions el 2050.
Aquest acord és suficient per garantir que el planeta no s'escalfarà 1,5 graus?
La ciència diu clarament que no. I és que és un acord amb moltes llums, però també ombres.
D'una banda, té el mèrit d'haver aconseguit posar d'acord 198 països, amb infinitat d'interessos i realitats diferents, per aprovar quelcom impensable fa només uns anys: deixar enrere els combustibles fòssils. Fins ara només a la Cimera de Glasgow s'havia acordat reduir el carbó.
Però per l'altra banda, són passos massa lents encara, mentre que els efectes del canvi climàtic avancen ràpidament.
Les "falses solucions": la nuclear i la captura de CO2 a l'atmosfera
I entre els punts més foscos hi ha la importància que es dona a les considerades "falses solucions" que molts experts assenyalen com a excuses per no afrontar la principal necessitat: reduir les emissions.
Hi inclou per exemple l'energia nuclear, amb problemes ambientals i de costos ja coneguts, i les tecnologies d'absorció i emmagatzematge de carboni, també cares, poc desenvolupades i que, a més, no resoldrien el problema.
I és que desenvolupar tecnologia que capturi el CO2 que emet la indústria i l'emmagatzemi és una tècnica que fins ara ha donat resultats molt discrets. Molts experts creuen que és un pedaç que eclipsa la solució real d'acabar amb els combustibles fòssils:
Quins són els combustibles fòssils "ineficients"?
Un altre punt controvertit és el que diu que s'han d'eliminar els subsidis als combustibles fòssils ineficients, un adjectiu que permet continuar fent en part el que es vulgui. Actualment, el carbó, el petroli i el gas encara reben 13 milions de dòlars per minut.
I si el que hi ha al text és tan important, també ho és el que hi falta. Per exemple, falten els diners perquè les comunitats vulnerables i sense recursos puguin aconseguir la fita de triplicar les energies renovables.
L'ONU renya els que han impedit l'eliminació explícita dels combustibles fòssils
Les reaccions de diferents sectors reflecteixen aquests clarobscurs del text. Per exemple, la del secretari general de l'ONU, António Guterres, que renya els que han posat bastons a les rodes a l'eliminació explícita dels combustibles fòssils.
To those who opposed a clear reference to phase out of fossil fuels during the #COP28 Climate Conference, I want to say:
António Guterres (@antonioguterres) December 13, 2023
Whether you like it or not, fossil fuel phase out is inevitable. Let's hope it doesn't come too late. pic.twitter.com/q2LqMw75K1
La ciència ho considera un "fracàs"
Entre els que veuen més punts negatius que positius en aquest acord, hi ha el conegut científic i activista britànic George Monbiot, que ho titlla directament de fracàs.
No, Sultan Al Jaber, the #COP28 deal is not an "historic achievement". It is yet another historic failure. One step further towards Earth systems collapse.
George Monbiot (@GeorgeMonbiot) December 13, 2023
Cofoisme de la Comissió Europea
I, en canvi, a l'altre extrem hi ha la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que diu que és un "acord històric", però que aprofita per tirar les floretes cap al seu negociat, la Unió Europea.
Congratulations #COP28!
Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 13, 2023
A crucial part of this historic deal is truly made in Europe.
The whole world endorsed our 🇪🇺 2030 targets:
👉 to triple renewable energy
👉 to double energy efficiency, both by 2030
Today's agreement marks the beginning of the post-fossil era.
L'Aràbia Saudita crida a "no oblidar l'escassetat d'energia"
Tot i haver signat l'acord, els països productors de petroli ja posen sobre la taula els seus interessos. L'Aràbia Saudita ha demanat "no oblidar l'escassetat d'energia". El ministre d'Energia de l'Aràbia Saudita, Abdelaziz bin Salman, ha celebrat la "flexibilitat" de l'acord de la COP28, que permet als països decidir la millor manera de fer una transició energètica que deixi enrere els combustibles fòssils.
Rússia vol evitar una sortida "caòtica" de les energies fòssils
Mentrestant, un altre gran productor de petroli com és Rússia ha fet una crida a evitar una sortida "caòtica" de les energies fòssils. El cap de la delegació russa a la COP 28, Rouslan Edelgueriev, ha destacat que el document final de la cimera demana contribuir a l'allunyament dels combustibles fòssils, però "a través d'una transició justa, ordenada i tenint en compte diverses situacions nacionals".
L'energia nuclear, "solució" al canvi climàtic?
Per la seva part, l'Associació Nuclear Mundial (WNA, per les sigles en anglès) aplaudeix que l'acceleració de l'ús d'energia nuclear hagi estat reconeguda com un mitjà per aconseguir "reduccions profundes, ràpides i sostingudes de les emissions de gasos d'efecte hivernacle" a l'acord pres avui a Dubai. "Representa la primera vegada que l'energia nuclear s'especifica formalment com a una de les solucions al canvi climàtic en un acord de la COP", celebra l'associació.
Més de 83.000 milions de dòlars per a una "nova era en l'acció climàtica"
Les quantitats compromeses en els diferents acords i compromisos assolit pels participants a la COP28 de Dubai sumen més de 83.000 milions de dòlars en finançament. Segons l'organització de la cimera del clima, això suposa "marcar el ritme d'una nova era a l'acció climàtica".
L'organització ha volgut destacar els 792 milions de dòlars destinats al Fons de Pèrdues i Danys, a fi de recolzar els països "en primera línia de la crisi climàtica", així com els 3.500 milions per reposar el Fons Verd per al Clima.
Altres quantitats importants són les destinades al Fons per als Països menys avançats (129,3 milions) Fons d'Adaptació (123 milions) i el Fons especial per al Canvi Climàtic (31 milions).
Decepció entre les ONG: "No és l'acord que el món necessita"
Representants de diferents ONG han manifestat la seva decepció per l'acord, que consideren "dèbil", "ineficaç" i que obre la porta a "falses solucions".
Des de Greenpeace, creuen que, un cop assolit aquest acord, "ara el més urgent és aturar tots els plans d'expansió de les extraccions fòssils que ens estan empenyent ara mateix per sobre del límit de l'1,5 graus centígrads", ha exposat la cap de la delegació de l'entitat a la COP28, Kaisa Kosonen.
El Brasil subhasta concessions petrolieres en plena Amazònia
Precisament aquest dimecres, el govern brasiler ha iniciat una nova subhasta de concessions petrolieres amb l'adjudicació de drets per explotar petroli i gas en plena Amazònia, la major selva tropical del món. Els drets se'ls ha adjudicat l'empresa energètica brasilera Eneva i la refineria Atem.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàticaMeteorologia