L'oci nocturn podrà reobrir fins a les tres de la matinada, però amb condicions
La llarga reivindicació dels locals d'oci nocturn, greument afectats pel tancament a causa del coronavirus, de poder tornar a obrir les portes amb mesures de seguretat, ha estat escoltada i debatuda per la Generalitat.
El Procicat ha aprovat la reobertura dels establiments d'oci nocturn fins a les tres de la matinada, amb condicions, i la resolució es publicarà aquest dimecres.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avalat l'obertura dels locals perquè assegura que impedirà que els joves acabin fent festes il·legals o botellons per falta d'oferta nocturna.
"Jo penso que l'oci regulat ens ajudarà a disminuir aquest oci no tan regulat, i sobretot en unes condicions, des del punt de vista epidemiològic, amb una traçabilitat en el supòsit que haguem tingut algun brot en aquests espais nocturns."
Argimon ha dit que ha estat una decisió "molt meditada i treballada" amb Interior i Salut.
Limitacions
Serà una reobertura amb algunes limitacions: no es podrà ballar en els locals, i la pista de ball haurà d'estar ocupada per taules i cadires.
El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que es permetrà l'obertura d'aquests establiments coincidint amb l'arribada del fred, per intentar oferir espais segurs.
"No hem fet ben bé la reobertura de les discoteques. Les discoteques tenen activitats de ball, i no és el que estem facilitant. Això és una línia vermella marcada pels criteris epidemiològics."
Ha explicat que el que s'ha fet és compaginar les activitats que poden fer amb el control dels elements de risc.
"Es permet que obrin per consum de begudes i l'ús de la pista de ball per a activitats que poden fer per llicència, com el consum de begudes en taules i cadires o també activitats musicals, com concerts."
Delgado ha destacat la importància de la col·laboració del sector perquè en l'accés a la pista hi hagi un registre de persones, i això permeti la traçabilitat. A més, hi haurà d'haver un metre i mig de distància entre les taules, ja que el consum de begudes es fa sense mascareta.
L'aforament estarà limitat al 50%, es podran programar actuacions en directe i s'haurà de dur mascareta mentre no s'estigui consumint. Hi haurà d'haver gel hidroalcohòlic a disposició del públic.
Pel que fa a bars i restaurants, hauran de tancar a la una, però es permetrà consumir a la barra guardant la distància.
Les activitats incloses en la resolució són les que tenen llicència de discoteca, cafè-teatre, cafè-concert, sala de concerts, establiments de règim especial, discoteques de joventut, karaokes, sales de festes amb espectacles i concerts d'infància, segons la Fecasarm.
El secretari general de la Fecasarm, l'Associació d'Activitats de Restauració i Musicals, Joaquim Boadas, ha valorat que la Generalitat "ha reconegut expressament que el sector de l'oci nocturn legal no ha estat el causant dels contagis, ja que ha estat tancat".
Tot i la bona notícia de la reobertura, la Federació assegura que no n'hi ha prou.
"Valorem positivament la decisió de la Generalitat, ja que és la primera comunitat autònoma que permet la reobertura dels locals d'oci nocturn, si bé considerem que l'horari és insuficient, ja que a les 3.00 no hi ha transport públic i la gent s'estarà al carrer fent botellons."
A més, afirmen que no se soluciona el "gravíssim" problema que arrossega el sector, en què el 80% dels empresaris està en situació d'insolvència. Per això, continuen reclamant ajudes a la Generalitat i al govern espanyol.
Les discoteques continuen l'acampada
El Gremi de Discoteques i la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn, Fecalon, troben que aquesta "petita escletxa", no soluciona el problema de les discoteques i continuen l'acampada a la plaça de Sant Jaume.
Ramon Mas Espinal, del Gremi de Discoteques Barcelona, explica que pels seus locals aquestes mesures no fan viable la reobertura. Reclamen canvis o bé que hi hagi un pla de rescat per al sector.
"La discoteca tal com és i la tenim pensada no es podrà obrir. Es podrà obrir com a bar l'espai fins a les 3 del matí. Això a nosaltres ens sembla que és molt curt. Necessitem que les pistes de ball s'aprovin, perquè ja vam presentar una sol·licitud al Procicat perquè nosaltres, al final, son el què som, som discoteques. I si al final per una decisió de salut no podem obrir, ens han de rescatar con s'està fent a tota Europa."
Protestes des de juliol
Aquest dilluns gairebé dos-cents treballadors i empresaris de l'oci nocturn es van concentrar a la plaça Sant Jaume de Barcelona, davant el Palau de la Generalitat, per reclamar l'aprovació urgent d'un pla sectorial per a la reobertura dels locals i ajudes a un sector que ha acumulat sis mesos sense activitat.
No era el primer cop que la patronal i els treballadors de l'oci nocturn sortien al carrer. A finals de juliol, Sant Jaume també va acollir una concentració per exigir el mateix.
Abans el sector havia presentat un recurs al Tribunal Superior de Justícia contra la decisió de la Generalitat de tancar els locals d'oci nocturn. Consideraven que la mesura vulnerava drets fonamentals com el de la llibertat d'empresa, un dret que afirmen que deriva del de la dignitat de les persones i del d'igualtat.
L'oci nocturn aplega més de 37.000 treballadors i 3.600 establiments.