L'odissea d'aparcar a Can Ruti: cotxes fent voltes i en doble fila, i conductors desesperats
Cada dia passen 16.000 persones per l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i només hi ha 2.000 places d'aparcament senyalitzades
Arrenca el cotxe i surt d'una plaça del pàrquing de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. I, immediatament, l'ocupa un altre vehicle. Pacients i treballadors de l'hospital fa anys que es queixen de la falta de places d'aparcament que hi ha. Tampoc hi ha pàrquing de pagament. I trobar una plaça per deixar el cotxe és una odissea.
"Avui porto 48 minuts de rellotge amb els llums d'emergència encesos esperant que algú surti d'una plaça."
"Venim de Malgrat de Mar amb dues persones grans i no tenim cap alternativa per venir fins aquí."
"Pocs dies tenim sort per aparcar a la primera."
Aparcar és una loteria. Massa estona fent voltes o parats en doble fila, i la desesperació provoca que molts aparquin, fins i tot, sobre la vorera. Però quan obstaculitzen el pas, la grua se'ls emporta. Un problema endèmic.
16.000 persones cada dia
El volum de persones que passen per aquí cada dia és molt alt. Són fins a 16.000 persones, entre treballadors i pacients. En canvi, només hi ha dues mil places d'aparcament senyalitzades. I, per a molts, l'alternativa és ocupar els vorals de la carretera i els descampats propers. Alguns han estat multats.
"La policia hauria de ser tolerant, perquè això no és un centre comercial ni una discoteca. La multa són 200 euros, i a veure quants acaben sent quan acabi el tractament."

Els treballadors fa anys que denuncien aquesta situació. El problema s'agreuja sobretot a les hores dels canvis de torn, a primera hora del matí i a les tres de la tarda. El membre de la junta de personal, del sindicat CATAC-CTS, Jesús Frías, reclama solucions urgents tant a les administracions competents com a la direcció de l'hospital.
"Hem fet la proposta a l'hospital perquè posi autobusos llançadora des del tren, des del metro, per evitar que els treballadors vinguin amb el seu cotxe, però no hi ha manera."
Mesures per evitar el vehicle privat
La direcció de l'hospital, per la seva banda, defensa que es treballa amb mesures per incentivar, per exemple, que els treballadors comparteixin cotxe o facin ús del transport públic. Però el director de serveis generals de l'hospital, Marc Jaumà, critica que no hi arriba un transport públic potent.
"Dels grans cinc hospitals catalans és l'únic que no disposa de mitjà de transport potent. Tenim autobusos, però no metro."

L'Ajuntament de Badalona assegura que hi ha diferents administracions implicades i la solució a la falta d'aparcament ha de ser compartida. El regidor de via pública i mobilitat, David Mejía, diu que treballen en el Pla Director Urbanístic per trobar solucions de mobilitat.
"Creiem que els autobusos locals estan funcionant prou bé, però l'hospital va més enllà de la ciutat de Badalona."
I és que l'hospital dona servei a bona part de la comarca del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Maresme.
Per ara, les solucions per acabar amb aquest caos no tenen data.
- ARXIVAT A:
- SalutInfraestructuresMobilitat