
L'ofensiva aranzelària de Trump aconsegueix acostar PSOE i PP
En una legislatura marcada per la crispació, La Moncloa i Génova fan gestos d'acostament davant d'un enemic comú
Trump ha aconseguit el que semblava impossible. La seva ofensiva aranzelària ha portat PSOE i Partit Popular a firmar una treva en una legislatura marcada per la crispació. Davant d'aquest enemic comú, hi ha hagut gestos de les dues formacions per construir ponts entre La Moncloa i Génova.
El govern espanyol, a diferència del que ha fet en altres crisis, va trucar de forma immediata al PP per explicar-los amb detall el pla de contingència de 14.100 milions d'euros i evidenciar que se'ls dona un tracte preferent. Els de Feijóo es van reunir amb el ministre Carlos Cuerpo, l'encarregat de liderar els contactes amb els partits, durant gairebé dues hores, mentre que amb la resta de partits, que es van deixar per a l'endemà, les trobades es van enllestir en mitja hora.
El PP també s'hi ha posat bé. Parlen de mà estesa. Juan Bravo, vicesecretari d'Economia de la formació, assegura que "el Partit Popular actuarà amb sentit d'estat davant una qüestió que és d'estat". I matisa:
"Col·laborarem amb el govern espanyol -no amb Sánchez- sinó amb el govern per a tots els espanyols."

Trencar els lligams amb Vox
El PSOE aprofita per demanar-li a Feijóo que trenqui tots els lligams amb Vox. "El PP ha de decidir si vol participar d'aquesta unitat o quedar-se fora, si vol estar amb la democràcia o, com està fent amb els seus pactes, amb l'extrema dreta", diu el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares. Una petició a la qual s'hi ha sumat un altre ministre, el d'Interior. Francisco Grande-Marlaska els insta a separar-se del discurs de Vox dels quals diu "es van convertir en veritables patriotes, però no espanyols, sinó americans."
Els populars es reivindiquen com a partit d'estat i miren de marcar diferències amb l'extrema dreta.
"Estem en el camí que s'ha d'estar que és el dels interessos d'Espanya i els espanyols. Qui no estigui en això -afegeix- s'equivoca perquè és el que necessita Espanya."
Cuca Gamarra treu pit: "Som el primer partit d'Europa i per això tenim una responsabilitat." Segons la popular, "la mà estesa hi és, però perquè sigui així fa falta informació i mesures que siguin sòlides i puguin servir per al desafiament al qual ens enfrontem".

A partir d'ara, l'agenda del govern espanyol s'estreny per coordinar la resposta a la guerra comercial de Trump. El ministre Carlos Cuerpo ha convocat les comunitats autònomes el pròxim dijous per abordar l'impacte generat pels aranzels. L'objectiu és saber les necessitats dels territoris en un context "d'elevada incertesa":
"Volem escoltar les comunitats i saber no només el seu diagnòstic, sinó conèixer de primera mà les mesures que tenen pensat implementar i treballar plegats per dissenyar aquesta resposta conjunta."
El dia abans, Cuerpo compareixerà al Congrés dels Diputats, on informarà de les mesures aprovades i traslladarà el posicionament de l'executiu. Des de La Moncloa aposten per "dialogar" i consideren que el millor dels escenaris seria una sortida "negociada i acordada". Ara bé, insisteixen en el fet que a Europa no li tremolarà la mà i que la resposta serà "ferma".