
L'oferta de lloguer es dispara pels pisos que deixen de ser turístics, segons Idealista
L'aturada d'activitat pel confinament i el traspàs de pisos turístics al lloguer tradicional són algunes causes
L'oferta de lloguer a Catalunya s'ha disparat un 58,6% per la pandèmia, segons un estudi publicat pel portal immobiliari Idealista. A Espanya, el nombre d'habitatges anunciats ha augmentat un 63,3%. "Durant tres mesos no es van tancar gairebé operacions de lloguer i els habitatges es van anar acumulant a la base de dades d'Idealista. Aquest procés va ser més rotund en els mercats més dinàmics, en els quals la rotació d'habitatge era molt més elevada", han explicat des de la companyia.
A aquest element s'hi suma el traspàs dels pisos turístics i de temporada al lloguer tradicional. Per altra banda, l'ajornament de la presa de decisions i el canvi en l'interès de la demanda han alentit la velocitat de reducció del nombre de pisos en oferta.
La comunitat amb un increment més elevat de l'oferta ha estat Madrid, amb un augment del 96,1% dels anuncis. A Andalusia, la pujada ha estat del 81,6%; seguida de la Comunitat Valenciana, amb un 66,7%; les Canàries, amb un 62,4%; les Balears, amb un 61,9%, i Múrcia, amb un 59,5%.
Castella - La Manxa, Extremadura i Cantàbria són les comunitats amb un menor increment de l'oferta, del 5,8%, 7,4% i 8,4%, respectivament.
Pel que fa a les ciutats, Barcelona ha registrat un increment de l'oferta del 91,6%, molt per sota de Sevilla, Màlaga o Madrid, amb augments del 184,4%, 141,5% i 115,7%, respectivament. Conca ha estat la capital espanyola amb un descens més notable de l'oferta, del 50,9%; seguida de Badajoz, amb una caiguda del 22,3%, i Ciutat Real, amb un 17,5%.
Càrtel per incrementar preus
Aquestes dades arriben mesos després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència obrís un expedient sancionador contra Idealista i sis empreses més del sector per haver acordat condicions comercials i preus que s'haurien traduït en un encariment dels lloguers.
Segons l'autoritat de la competència, la coordinació entre empreses s'hauria donat a través d'empreses especialitzades en solucions informàtiques que van dissenyar el programari i els algoritmes de manera que es materialitzés l'increment de preus. El portal immobiliari ho va negar tot, assegurant que els preus els fixen els usuaris.
La resolució d'aquest expedient encara no ha arribat.
- ARXIVAT A:
- Habitatge