Ofrena floral al monument a Rafael Casanova

L'ofrena floral al monument de Rafael Casanova, primer acte de la Diada

Redacció Actualitzat

A les nou del matí ha començat el primer acte de la diada de l'Onze de Setembre: la tradicional ofrena de flors al monument de Rafael Casanova a la ronda de Sant Pere de Barcelona, molt a prop del lloc on va caure ferit el darrer conseller en cap durant el setge de Barcelona del 1714.

La circulació de vehicles als carrers del voltant del monument a Rafael Casanova està tallada des de primera hora del matí per facilitar l'arribada dels grups que participen en l'homenatge.

Com s'ha fet en els últims anys, el públic que vol seguir la desfilada dels participants en l'ofrena s'ha situat a uns metres de distància i separat per tanques per evitar les escridassades als representats polítics.

El president Carles Puigdemont, al capdavant dels consellers del govern, ha dipositat una corona de llorer als peus de l'estàtua de Rafael Casanova a un quart de deu del matí.

 

També la mesa del Parlament ha fet la tradicional ofrena al monument de Casanova. La presidenta, Carme Forcadell, ha encapçalat la delegació parlamentària, en què ha destacat l'absència del vicepresident segon de la mesa, José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans. El partit d'Albert Rivera ja havia anunciat que no participaria en aquest acte. Tampoc hi ha assistit Ramona Barrufet, de Junts pel Sí.

 

Carme Forcadell ha fet una crida perquè cadascú es faci seva la celebració de la Diada, al marge dels orígens i pensant en el futur del país. I també ha demanat que es faci una defensa de les institucions catalanes i de la llibertat d'expressió i de manifestació. Forcadell ha dit que la Diada del 2016 és la de la llibertat i del futur.

"Avui és una Diada de llibertat i de futur. El que ens mou massivament és l'anhel d'un futur millor i d'una Catalunya millor. No importa quin és l'origen ni la identitat heretades dels avantpassats. L'únic que importa és aquest desig de futur."

Entre els primers a fer l'ofrena a Rafael Casanova, la representació de l'Ajuntament de Barcelona, amb l'alcaldessa, Ada Colau, al capdavant. L'ha acompanyat una àmplia delegació del consistori, amb membres del govern i també de l'oposició, com l'exalcalde Xavier Trias.

No ha participat en l'ofrena cap representant municipal del Partit Popular ni de Ciutadans. Tampoc la CUP, que no pren part en els actes institucionals.

 

Després de les principals institucions polítiques del país, ha començat la desfilada dels partits polítics i de les entitats socials, culturals i esportives.

La representació de Junts pel Sí ha estat encapçalada per Carme Forcadell, acompanyada pels consellers Raül Romeva i Toni Comín i pel president del grup parlamentari, Jordi Turull. També hi eren presents Lluís Corominas, membre de la mesa del Parlament, i diputats com Magda Casamitjana. Alguns portaven la samarreta de la mobilització de l'ANC i Òmnium, que aquest any porta el lema "A punt".

 

 

La delegació d'Esquerra Republicana, una de les més nombroses, ha estat encapçalada pel vicepresident econòmic del govern i president del partit, Oriol Junqueras, acompanyat pels consellers Carles Mundó i Dolors Bassa. També hi era el diputat a Madrid Gabriel Rufián.

Junqueras ha dit que aquesta serà l'última Diada abans de la independència i ha assegurat que les estructures de poder de l'estat espanyol prenen decisions contra els interessos de Catalunya.

"Fa molt de temps que les estructures de poder de l'estat espanyol han desconnectat de la realitat catalana i dels ciutadans de Catalunya. I per això prenen tantes decisions en contra dels interessos de tots els ciutadans de Catalunya. Evidentment, això només té una resposta possible, que és la resposta democràtica."

 

La delegació de Demòcrates de Catalunya ha estat encapçalada per Antoni Castellà i pels expresidents del Parlament Joan Rigol i Núria de Gispert.

Ha estat la segona ofrena del partit, sorgit l'any passat d'una escissió independentista d'Unió. Antoni Castellà ha reclamat un referèndum per als pròxims mesos perquè creu que és la millor opció en la projecció internacional i permetrà ampliar la base social.

 

El Partit Demòcrata Català, l'antiga Convergència, ha fet la seva primera ofrena a Casanova amb la nova sigla del partit. El president de la formació, Artur Mas, i la vicepresidenta, Neus Munté, estaven al capdavant de la delegació. També hi eren els coordinadors, Marta Pascal i David Bonvehí.

El PSC ha dipositat un ram de clavells als peus del monument a l'últim conseller en cap. Miquel Iceta, Jaume Collboni i l'expresident José Montilla eren al capdavant de la delegació socialista.

 

Els primer xiulets del matí s'han sentit en el moment que els representants d'Unió Democràtica han fet la seva ofrena floral. La delegació d'Unió estava encapçalada pel president del partit, Ramon Espadaler.

 

 

En Comú Podem i Catalunya Sí que es Pot també han fet la seva ofrena floral al monument de Rafael Casanova.

Xavier Domènech portava el ram de flors dels comuns, amb la representació d'una senyera formada per flors blanques, grogues i vermelles.

 

Una senyera també ha estat el motiu triat per Catalunya Sí que es Pot per deixar als peus de l'estàtua de Rafael Casanova. Lluís Rabell, Joan Josep Nuet i Gemma Lienas portaven el ram de flors.

 

 

Plataforma per Catalunya també ha dipositat un ram de flors davant el monument. A la seva arribada, Josep Anglada, fundador i ex-president del partit, ha estat escridassat pel públic que seguia l'acte des de la ronda Sant Pere. 

Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, representants pels seus presidents, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, també han deixat les seves corones de llorer al monument de Rafael Casanova.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut